Volledig scherm
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. © Erik van 't Hullenaar

CWZ erkent fouten bij medicijnen hersentumorpatient en schikt

NIJMEGEN - De Nijmeegse echtgenote van een in 2013 overleden hersentumorpatiënt krijgt 14.000 euro van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Het is een schikkingsbedrag dat wordt uitgekeerd na vier jaar strijd over vermeende fouten die artsen en verpleegkundigen gemaakt zouden hebben.

De Arnhemse kantonrechter wist de partijen maandag tot de overeenkomst te bewegen.

Onjuiste dosering
De vrouw, Gonda Hervaud, klaagde het ziekenhuis aan, omdat haar man verkeerde en onjuist gedoseerde medicijnen kreeg toegediend. „Daardoor zijn onnodig epileptische aanvallen uitgelokt", aldus haar advocaat Fabian Krougman. Ook zou bij opname zijn aangegeven dat de man niet mocht douchen, omdat hij ook daarvan insulten kreeg. Toch werd hij gedoucht.

Boek
Gonda Hervaud zocht de publiciteit met een boek 'Een kop geeft geëtter' waarin uitvoerig op de veronderstelde missers werd ingegaan. Een klachtencommissie van het CWZ had haar eerder al in het gelijk gesteld. De raad van bestuur had ook al excuses aangeboden. Hervaud spande alsnog een rechtszaak aan, omdat volgens haar het ziekenhuis niet de belofte is nagekomen voor een zorgvuldiger medicatiebeleid. Daardoor zijn nieuwe fouten volgens Hervaud onvermijdelijk.

Niet zeker
CWZ-advocaat Koen Mous betoogde voor de kantonrechter dat het niet zeker is dat de insulten bij Pierre Hervaud een gevolg zijn geweest van de verkeerde medicatie. Ook zouden patiënt en zijn vrouw helemaal niet duidelijk hebben gemaakt dat douchen slecht kon uitpakken. Dat laatste werd evenwel direct tegengesproken door de juriste van het CWZ die ook op de zitting aanwezig was. Een verpleegkundige zou hebben aangegeven dat dit wel het geval is geweest.

Akkoord
Uiteindelijk gingen juriste en CWZ-advocaat akkoord met het voorstel van de kantonrechter om te zaak te schikken. Volgens Gonda Hervaud heeft het CWZ met de schikking ook toegezegd dat het medicatiebeleid wordt aangescherpt. Hervaud: „De hoogte van het schikkingsbedrag maakt me niets uit. Ik ben blij met de erkenning van het CWZ dat het ziekenhuis fouten heeft gemaakt."