Volledig scherm
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. © Merijn Koelink/DG

CWZ stopt met wekelijkse kerkviering voor patiënten

NIJMEGEN - Het Canisiuskoor wordt per 1 januari aan de kant gezet. De erediensten worden voortaan in mini-uitvoeringen gehouden in het Stiltecentrum. Daartoe heeft de raad van bestuur van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis besloten.

Volgens een woordvoerster is het koor met dirigent en pianist een kostenpost van een kleine 15.000 euro per jaar. „In deze tijden van bezuinigingen moeten we keuzes maken.”

Bezoekers
Daarbij worden kerkdiensten, gehouden in het grote auditorium boven de hoofdingang, nog maar bezocht door gemiddeld vijf á tien patiënten. „Daardoor is het niet meer passend om een dienst te faciliteren die wordt opgeluisterd door een koor met dertig koorleden.”

Geschokt
„We zijn geschrokken”, zegt dirigent/organist Rob Rutten. „Het koor is één grote familie, dan gebeurt dit. De leden raken iets dierbaars kwijt.” Ook de 50 vrijwilligers die bij toerbeurt elke week patiënten vragen of ze naar de kerk willen en voor rolstoel- en beddentransport zorgen, zijn ontstemd.

Vrijwilliger Jan van der Zant: „We krijgen wekelijks van patiënten signalen dat ze zo blij zijn met wat we doen. De raad van bestuur zet dit zomaar aan de kant.”

Lees meer over het Canisiuskoor in de papieren krant, regio Nijmegen van 6/06/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.