Volledig scherm
ANP

'CWZ wordt prostaatkankercentrum van Nederland'

NIJMEGEN - Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen moet samen met het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis het nieuwe prostaatkankercentrum van Nederland worden. Per jaar kunnen er 500 tot 1.000 patiënten geholpen worden.

Op dit moment is de prostaatkankerzorg nog verspreid in heel Nederland.

Specialisatie
De universiteitsziekenhuizen Erasmus MC en Radboudumc en de ziekenhuizen van Santeon willen de locaties voor prostaatkankeroperaties terugbrengen tot twee centra in Nederland. Daar komen gespecialiseerde urologen te werken die met behulp van robots opereren, maakten de ziekenhuizen donderdag bekend.

Operatie
Het doel van de concentraties is om de kwaliteit van de behandelingen te verhogen. Patiënten blijven wel in het eigen ziekenhuis onder behandeling voor het voor- en natraject. Alleen de operatie vindt plaats in een gespecialiseerd centrum.

Uitwerking
De bedoeling is om na de zomer van start te gaan. Alle Nederlandse ziekenhuizen worden uitgenodigd om bij de verdere uitwerking van het initiatief aan te sluiten. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten al langer voor concentratie. Dat zou niet alleen leiden tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomen.

Volledig scherm
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. © Merijn Koelink/DG