Volledig scherm
© Bert Beelen

Dakloze Linda overspoeld met reacties

NIJMEGEN - Vacatures, hulp bij solliciteren, woonruimte: de dakloze Linda van der Velde is afgelopen weekeinde overstelpt met reacties. „Top”, reageert ze. Maar ze is ook geschrokken van al die mensen die de vluchtelingenproblematiek erbij haalden. 

De 49-jarige Nijmeegse deed in De Gelderlander van zaterdag haar verhaal. Over hoe ze haar baan kwijtraakte, als hoogopgeleide, energieke vrouw geen werk kon vinden en de bank uiteindelijk haar huis verkocht. En hoe het haar sindsdien niet lukt om een geschikt, goedkoop huurhuis te vinden. Na een jaar heeft ze al 38 logeeradressen gehad, bij familie, vrienden en bekenden. En leeft ze van een uitkering van iets meer dan 600 euro per maand.

Vluchtelingen
Haar verhaal maakte afgelopen weekeinde veel los. Maar menigeen sloeg ook aan op haar opmerking dat het zo moeilijk was om een sociale huurwoning te vinden omdat nu eenmaal ook veel vluchtelingen onderdak moeten krijgen. „Dat snap ik en moet ook", zei ze zaterdag in de krant.

'Inpikken'
Maar veel reacties gingen juist dáár over. Dat vluchtelingen de woningen 'inpikken' die voor mensen als Linda bedoeld zouden zijn. „Maar dit is geen discussie over vluchtelingen”, stelt Linda. „Iedereen heeft recht op onderdak en hulp. Dit gaat voor mij over falend sociaal beleid voor een nieuwe doelgroep die buiten de geijkte paden valt. Ik wil op geen enkele manier andere medemensen, zoals vluchtelingen, betrekken in deze discussie. Zij hebben eveneens hulp nodig.”

Ze is blij met alle steunbetuigingen. Maar vooral hoopt ze dat er voor al die mensen die in hetzelfde schuitje zitten daadwerkelijk iets gaat veranderen.