Volledig scherm
© ANP

Dakloze Nijmegenaar: Drugsmaatjes willen me erbij lappen

NIJMEGEN - Naar eigen zeggen wordt de 46-jarige Ed H. erbij gelapt door zijn voormalige drugsmaatjes. “Want ik heb niets gedaan. Ze hopen dat ik op deze manier weer achter de tralies beland.” De dakloze Nijmegenaar stond woensdag terecht voor een reeks bedreigingen, mishandelingen en diefstallen in Nijmegen.

Rode draad in alle beschuldigingen is zijn eveneens dakloze vriendin, met wie hij een knipperlichtrelatie heeft.

Niets gedaan 
Samen met de vrouw, die werkzaam is als prostituee, zou H. onder meer een woning van een klant in Zwanenveld tijdens een thuisafspraak hebben leeggeroofd. Ook zou hij zijn vriendin hebben mishandeld en meerdere malen met de dood hebben bedreigd. „Niets van waar. Ze was regelmatig onder invloed, dan moest ik haar wel eens in bedwang houden. Dat was alleen maar uit zelfbescherming. En die beroving? Zulke mensen verdienen het om opgelicht te worden. Respectloos hoe ze met vrouwen omgaan. Maar ik heb niets gedaan.”

ISD-maatregel 
Volgens de officier van justitie is H. een typische ISD-kandidaat. ISD staat voor inrichting stelselmatige daders. Het is een maatregel waarbij veelplegers met een verslaving voor een termijn van twee jaar een combinatie van detentie en behandeling ondergaan. „Dat mes snijdt aan twee kanten: de verdachte krijgt daarmee de noodzakelijke behandelingen, terwijl de maatschappij wordt beschermd tegen nog meer strafbare activiteiten.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.