Volledig scherm
© Thinkstock

De secretaresse heeft het moeilijk, niet alleen op secretaressedag

NIJMEGEN - Menig bloemetje zal vandaag als bedankje pronken op het bureau van de secretaresse. Een duwtje in de rug kan zij ook wel gebruiken. Want de secretaresse heeft het moeilijk, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Waren er in 2011 nog 23.147 vacatures voor secretaresses en boekbinders, in 2014 waren dat er 13.878, een afname van 40%.

Kansen liggen er voor secretaresses die hun talen spreken en goed kunnen omgaan met culturele verschillen, zo schreef het UWV in een rapport uit 2015.

Perspectieven
In ieder geval tot 2018 zijn de verwachtingen niet erg hoopvol. Het UWV verwacht dat er tot dit jaar 9.700 extra banen komen voor secretaresses. Vooral mensen die de opleiding tot 'secretarieel medewerker' en 'medisch secretaresse' volgden, hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Voor de 'algemeen secretaresse' op mbo-niveau, zijn de kansen matig. En voor secretaresses in het (zuid)oosten van het land zijn de perspectieven zelfs gering. 

Andere rol
Er is door de digitalisering minder behoefte aan de 'klassieke rol' van de secretaresse. Managers nemen meer 'traditioneel secretariële werkzaamheden' zelf op, zoals e-mail beantwoorden en de agenda beheren. De verwerking van post maakt plaats voor het werken met digitale communicatiekanalen zoals Yammer en Linkedin. 

Breder en zwaardere taken
Er blijft wel behoefte aan ondersteunende taken, maar dan vooral in combinatie met andere taken. De secretaresse bepaalt tegenwoordig steeds vaker mede het beleid van de organisatie, heeft een adviserende rol of fungeert als troubleshooter (problemen oplossen die anderen niet meer kunnen oplossen).

De titel 'secretaresse' komt dan ook ook steeds minder voor. Ze heet steeds vaker 'commercieel medewerker binnendienst' of 'werkvoorbereider' en vervult dan verschillende soort taken. Ook de combinatie met baliewerk en telefoonverkeer komt volgens het UWV steeds vaker voor.

Competenties
De veranderingen in de maatschappij vragen om andere competenties dan vroeger. De secretaresse moet haar talen beheersen, aldus het UWV. Duits en Engels zijn belangrijk, vanwege de internationalisering van Nederlandse bedrijven. En ook communicatieve vaardigheden en kunnen omgaan met culturele verschillen, is van groot belang.

Een meer algemeen advies: door de digitalisering volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Het is zaak die bij te blijven. 

Vrouw
Aardig weetje: Volgens een onderzoek van de vakbond is 99 procent van de secretaresses vrouw. In Vlaanderen ligt dat aantal iets lager.