Volledig scherm
© ANP Kippa

'De Staat heeft dit soort geld gewoon heel hard nodig'

NIJMEGEN - Zakelijk leider Arjo Klingens van De Staat vindt het 'echt te gek' dat de band nu subsidie krijgt. „Ik kan me heel goed de verbazing bij mensen voorstellen dat De Staat het nodig heeft.”

Klingens reageert daarmee op het nieuws dat De Staat over de komende vier jaar bijna 1 miljoen euro aan subsidie krijgt van het rijk. 

Kosten
„Mensen denken dat als je op televisie bent geweest, het geld binnenloopt. Maar ik denk dat ze geen idee hebben van wat een muzikant bij De Staat – en muzikanten in het algemeen – daadwerkelijk verdient. Het is bepaald geen vetpot, zeker niet nu de platenverkoop enorm achteruit is gegaan.”

Hard nodig
„Die tour met Muse heeft heel veel geld gekost, is puur voor de bekendheid. Maar De Staat is geen band die platte, commerciële keuzes wil maken. We hebben dit soort geld gewoon heel hard nodig. Die clip die zo succesvol is geweest, Witch Doctor, is ook gesubsidieerd. En dan nog zit er heel veel tijd in. En de clubtour die de band gemaakt heeft: ze hebben heel veel te gekke dingen gedaan, met grote ledschermen en zo. Heel tof allemaal, maar onderaan de streep hou je er niet veel aan over. Dat De Staat nu subsidie krijgt, maakt het een stuk makkelijker om nieuwe projecten op poten te zetten en uit te voeren. Het is echt héél fijn; ik had er eigenlijk rekening mee gehouden dat we geen geld zouden krijgen.”