Volledig scherm

Deze voetbalkinderen knokken voor een plek in jeugdselectie (fotoserie)

ARNHEM - Wie speelt er na de zomer op niveau en wie niet? Dat wordt in de komende weken op de sportvelden bepaald tijdens de regionale selectietrainingen. Wie beoordeelt de kinderen en waar wordt op gelet? „Wij kijken vooral naar techniek, fysiek en mentaliteit", vertelt Marcha Berentsen, voorzitter van de jeugdcommissie van voetbalclub VVO uit Velp.

Het blijkt onmogelijk iedereen tevreden te houden, weet zij. Ouders balen als hun kind niet in de B1 of C1 komt, maar in de B3 of C4. „Want hun zoon is zeker net zo goed als Jan, Klaas en Pietje, die wel in dat team komen. Ik kan alleen zeggen dat wij op basis van kwaliteit selecteren.”

Getraind
Arno van Heusden van SC Bemmel herkent het verhaal van Berentsen. „Elke club heeft wel eens te maken met teleurgestelde ouders.”

Ook in Bemmel wordt nog de hele maand getraind, maar de jeugdselecties zullen niet of nauwelijks wijzigen. Wellicht dat er nog één of twee twijfelgevallen afvallen. Van Heusden: „Wij hebben een goed beeld van alle kinderen. Er worden spelervolgrapporten bijgehouden. Ze worden over een heel jaar beoordeeld, niet op één of twee trainingen.”

Zie hieronder een selectie van de kinderen die in afwachting zijn van een beslissing.

Senna Vermaeten (11) uit Velp van VVO E1

„Ik ben spits en heb al veel doelpunten gemaakt. Ook eentje met links van grote afstand in de kruising. Dat vond ik de mooiste. Ik ben linksbenig. De meeste kinderen zijn rechts. We trainen deze maand met een nieuwe trainer. Ik weet nog niet naar welk team ik ga. Ik hoop de D1. Ik vind het best wel spannend. Ik wil profvoetballer worden. Of dokter of kok. Ik zit nu in groep 7 van de Fredericusschool in Velp. Ik wil volgend jaar naar het Beekdal Lyceum in Arnhem. Dat is een school voor sporttalenten. Ronaldo van Real Madrid vind ik goed en is mijn idool. Hij is heel snel en hij maakt mooie schijnbewegingen."

Volledig scherm

Wiebe Haarbrink (9) uit Doorwerth van OVC'85 F2

„Wij zijn dit seizoen kampioen geworden. Dat was erg leuk. Ik heb ook een doelpunt gemaakt met mijn hoofd. Vorige maand mocht ik een selectiewedstrijd spelen met de kinderen van het F1-team. Dat ging goed.” Wiebe gaat nu met een ander jongetje uit zijn team van de F2 naar de E3. Dat is een selectieteam voor jonge E-spelers. Best wel spannend, vindt hij dat. „Nu kom ik bij de F1-kinderen van vorig jaar in het team. Ik sta linksvoor, maar ben rechtsbenig. Net als Arjen Robben, maar dan precies andersom. Robben vind ik een topper. Ik wil net zo goed worden. Ik oefen veel bij OVC, maar ook in de tuin met mijn vader. Later wil ik profvoetballer worden. Of tennisser."

Volledig scherm

Jasper Das (13) uit Bemmel van SC Bemmel C1

„Ik zit in de C1 en blijf in de C1. Bij SC Bemmel komen de beste spelers bij elkaar in het team, dat vind ik goed. Dan kunnen die kinderen op niveau spelen. Wij voetballen in de hoofdklasse. Ik ben bij SC Bemmel op 5-jarige leeftijd in de F10 begonnen. Na de F1 heb ik altijd in selectieteams gezeten. Mijn specialiteit is koppen. Ik ben vrij groot en ben niet bang. Ik kleun erin. Ik heb dit jaar stappen gemaakt, vind ikzelf. Ik sta centraal achterin, speel nu minder de lange bal, zoek vaker de voetballende oplossing. Voetbal en school zijn voor mij goed te combineren. Ik zit in havo 2 van het OBC in Bemmel, sport is voor mij een uitlaatklep.”

Volledig scherm

Anna Hightower, 13 jaar uit Arnhem SML D1

„Het was een heel fijn jaar voor mij. Ik werd geselecteerd voor het Nederlands meisjesteam onder 14 jaar. Samen met Floor van Loon, die net als ik bij SML in Arnhem in een jongensteam voetbalt. Ik ga na de zomer van de D1 naar de C1. Ik vind hardlopen ook erg leuk. Dat doe ik bij Ciko'66 in Arnhem. Af en toe win ik een wedstrijd. Ik hoop dat ik voorlopig niet hoef te kiezen tussen voetbal en atletiek. Ik vind beide superleuk. Na de zomer ga ik naar een andere school. Ik zat in havo 2 van het Thomas a Kempis in Arnhem. Ik ga naar het Beekdal Lyceum, vwo 3. Dat is een school voor sporttalenten. Kan ik nog meer trainen."

Volledig scherm
Anna Hightower, voetbalster SML Arnhem D1. © Erik van 't Hullenaar