Volledig scherm
Marjolein Schippers in Arnhem met vijf van haar zes katten. „Mijn laatste geld zou ik aan mijn beesten geven.” © Marc Pluim

Dierenhulp minima kost Arnhem 25.000 euro per jaar

ARNHEM - Arnhem is naar schatting 25.000 euro per jaar kwijt, als de gemeente het eerste consult bij de dierenarts betaalt voor minima met een ziek huisdier.

Wethouder Ine van Burgsteden heeft dat laten uitrekenen op verzoek van de SP-fractie in de gemeenteraad. De Socialistische Partij wil dat Arnhem in navolging van Amsterdam een dierenhulp voor mensen een (bijstands)uitkering van de grond tilt. Het Arnhems gemeentebestuur heeft zijn licht opgestoken in de hoofdstad en komt daardoor tot het bedrag van 25.000 euro per jaar.

motie
Samen met de Partij voor de Dieren heeft de SP een motie voorbereid. Die wordt binnenkort ingediend bij de jaarlijkse begrotingsvergadering. SP-Raadslid Luuk van Geffen is met het idee op de proppen gekomen mede naar aanleiding van uitspraken van de voorzitter van dierentehuis De Dierenborgh. Hij had geconstateerd dat de dieren die bij het tehuis binnenkomen er tegenwoordig slechter aan toe zijn dan enkele jaren geleden.

Van Geffen wil onderzoeken of de dierenhulp ook kan worden gegeven aan mensen die lid zijn van de Voedselbank in Arnhem en/of de Dierenvoedselbank Midden- Gelderland in Velp.

Gratis
De mensen die voor de dierenhulp in aanmerking komen, krijgen op jaarbasis het eerste consult bij de dierenarts gratis. Voorwaarde is dat de gemeenteraad de motie aanneemt. De gemeente betaalt vervolgens indien nodig een deel van de behandeling.

Een uitgebreid verhaal hierover in De Gelderlander, editie Arnhem, van maandag 3 oktober, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl