Volledig scherm
De Nijmeegse band De Staat. © Isabella Renata la Poutre

Directeur fonds: Miljoen euro voor De Staat is terecht

NIJMEGEN - Dat popband De Staat de komende vier jaar bijna een miljoen euro subsidie krijgt, leidde tot felle reacties. Henriëtte Post, directeur van het Fonds Podiumkusten, verwondert zich over de ontstane ophef.

De ontstane ophef over de subsidie heeft Post deels verrast. „We kennen natuurlijk de discussie dat elke sector zijn eigen broek moet kunnen ophouden. Maar ik begrijp van De Staat zelf dat ze behoorlijk onder vuur zijn komen te liggen, ook vanuit de popsector zelf. Dat vond ik wel verrassend.”

Meer dan muziek
„Waar vergelijk je het mee? Als je kijkt naar honoreringen van theatergroepen bijvoorbeeld, is het niet exceptioneel hoog. Wie weleens naar concerten van De Staat is geweest, weet dat het om meer gaat dan vijf jongens op een podium. Ze maken er een multimediale show van. In het theater en de dans vinden we dat heel gebruikelijk en realiseren we ons dat het duur is. Bij de popmuziek zijn we dat misschien niet zo gewend."

Terecht
Ze vindt de subsidie voor de Nijmeegse band terecht. „De taak van het fonds is om goed uit te leggen waarom bepaalde subsidies zijn verstrekt en andere niet. Ons antwoord is: we leggen elke aanvraag langs dezelfde meetlat. We zien dus geen verschil tussen De Staat en bijvoorbeeld het Nederlands Kamerkoor. De Staat heeft een heel goed plan ingediend. Onze commissie van advies heeft daar positief op gereageerd. Dat advies hebben wij overgenomen.”