Volledig scherm
Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten. © Paul Rapp

Directeur Vierdaagsefeesten: 'De angst voor een aanslag was meer aanwezig'

NIJMEGEN - Elke dag een volle stad en bijna geen wanklank. Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten is tevreden over de afgelopen week. Al was de angst voor een aanslag door de gebeurtenissen in Nice meer aanwezig dan andere jaren.

Het heeft het feest niet gedeerd, denkt Vrijmoet.  Het recordaantal bezoekers van vorig jaar is geëvenaard; 1,5 miljoen mensen hebben de stad bezocht. „Natuurlijk hebben we ontzettend gezwijnd met het weer", zegt ze. „Het mooist vind ik dat het gelukt is om zo veel verschillende sferen en genres in de stad te hebben."

Spreiding
Dit jaar kwam er meer publiek op de donderdagavond en vrijdagmiddag. Ook zondag overdag waren er veel mensen naar de feesten gekomen. „We zetten de laatste jaren doelbewust in op een betere spreiding van activiteiten", zegt de directeur. „Eerder liep de stad om acht uur vol en om twaalf uur weer leeg. In die paar uur moest het gebeuren. Nu is er overdag meer te doen. Ook voor kinderen. Bovendien zijn er op veel plaatsen lekkere hapjes te koop. Je ziet dat het publiek 's middags al komt en blijft eten."

Angst
Veiligheid was dit jaar een belangrijk issue. Zeker door de gebeurtenissen in Nice. „De angst voor een aanslag was meer aanwezig dan andere jaren", aldus Vrijmoet. „Ik weet niet hoeveel mensen zich hierdoor hebben laten weerhouden. Op de feesten waren de mensen juist extra aardig en solidair, Ze hadden een houding van 'dit is ons feest in onze stad'."

Lees een uitgebreider interview met Teddy Vrijmoet in de Gelderlander van maandag 25 juli, editie Nijmegen, of in de e-paper.

Volledig scherm
Opruimen na de feesten. Foto: Gerard Verschooten