Directeur Vluchtelingenwerk wil kleinere opvanglocaties

ARNHEM - Het gebrek aan privacy zorgt voor spanningen in de grote opvangcentra voor asielzoekers. Dat zegt Jan van der Werff, directeur van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Hij pleit er daarom voor vluchtelingen op kleinschalige locaties op te vangen.

Volledig scherm
Jan van der Werff

Van der Werff wijst op de uitwassen die de afgelopen tijd aan het licht kwamen. Zo werd in tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen het bed van een homoseksuele vluchteling besmeurd. Een andere asielzoeker diende een klacht in bij de Ombudsman over de leefomstandigheden in het kamp.

Heumensoord
"Het is beter dan mensen onder de brug laten slapen en iedereen doet zijn stinkende best, maar ik geloof niet dat er iemand gelukkig is met Heumensoord", zegt Van der Werff over het kamp waarin 2.800 vluchtelingen worden opgevangen.

De directeur meent dat het beter is om vluchtelingen te herbergen in kleinschalige opvanglocaties, middenin de samenleving dus tussen de mensen. "En laat ze wat doen, studie of werk."

Lees een uitgebreid interview met Jan van der Werff in de papieren krant van de Gelderlander van zaterdag 30 januari 2016 of in onze online krant.