Volledig scherm
Het geheim van Herman Dubie (93)? „Alles met mate. En af en toe een borreltje" © Amaury Miller

Dit is het geheim van Herman (93), de oudste Vierdaagseloper

NIJMEGEN - Met zijn 93 jaar is Herman Dubie dit jaar de oudste deelnemer aan de Vierdaagse. Zijn geheim? „Alles met mate. En af en toe een borreltje", aldus de voormalige slijter.

Het feit dat hij de oudste is, levert geen juichtaferelen op bij Dubie. „Dat werd me verteld, ja. Ach, ik probeer het zo lang mogelijk vol te houden”, relativeert de Amsterdammer die zichzelf omschrijft als 'laatbloeier'. „Ik liep mijn eerste marathon toen ik 60 was.”

Vrouw
Later begon hij met wandelen, samen met zijn vrouw. Sinds haar overlijden, in 1983, mist hij haar. „We liepen altijd met zijn tweeën. Ze zou in Nijmegen voor de 13de keer meedoen toen ze ziek werd en overleed.” Sindsdien loopt hij alleen.

Geen blaren, geen spierpijn
Dubie heeft nooit blaren, en ook spierpijn is hem vreemd. „Ik moet altijd wel een beetje op gang komen. Pas na een kilometer of drie gaat het echt lekker.” En moe van het wandelen wordt hij ook al niet. „Echt niet.”

De Amsterdammer ('thuiszitten kan altijd nog') heeft dus een bijzonder lichaam. Pas vorig jaar is hij gestopt met actief tennissen. „Ik ben nu lid geworden van de biljartclub. Dan hoef ik niet meer zo veel te lopen, haha.”