Volledig scherm
© Bert Beelen

Dochters en vader Hilckmann kunnen weer pinnen, rechter deelt wel tik uit

NIJMEGEN/ARNHEM - De directeuren van het ter ziele gegane slachthuis Hilckmann in Nijmegen kunnen weer pinnen. Het beslag dat op hun privé-betaalrekeningen was gelegd, is vandaag door de kort geding-rechter in Arnhem opgeven. Maar dat is ook het enige. De andere 150 beslagen blijven gehandhaafd. 

De gemeente Nijmegen had beslag laten leggen op de rekeningen van Hilckmann-oprichter Franz Hilckmann (69) en zijn dochters, de directeuren Dominque (44) en Kathelijne (37). Dit trof ook hun privérekeningen waardoor de drie niet meer in hun levensonderhoud konden voorzien. Dat ging de rechtbank te ver.

Goed nieuws
Maar dat is deze donderdagmiddag meteen ook het enige goede nieuws voor de familie. Alle andere beslagen die op tegoeden en bezittingen van het bedrijf en haar bestuurders zijn gelegd, blijven in stand. Het geschil tussen de gemeente en Hilckmann draait om de 21 miljoen euro die Nijmegen vorige zomer overmaakte aan het slachthuis.

Dicht
Het geld zou gebruikt worden voor een verhuizing van het bedrijf naar Haps. Eind februari trok de directie echter zelf de stekker eruit; de verhuizing gaat niet door, 250 man staan op straat en de gemeente is haar geld kwijt.

Persoonlijk aansprakelijk
De Arnhemse rechter laat in zijn vonnis weten dat Dominique en Kathelijne Hilckmann in zijn ogen mogelijk persoonlijk aansprakelijk zijn voor de financiële schade die de gemeente leed. Hij stelt dat de twee directeuren vorige zomer ten onrechte hebben gemeld dat een aanvullende ING-lening – noodzakelijk om de verhuizing mogelijk te maken – al rond was. De rechter vindt ook dat de twee zussen hebben verzuimd de gemeente in een later stadium te melden dat een verhuizing er niet meer in zat. De gemeente werd zo de kans ontnomen een deel van haar 21 miljoen terug te halen.

Bodemprocedure
Een definitief oordeel over de persoonlijke aansprakelijkheid volgt na afloop van een bodemprocedure. Op het stadhuis zien ze de bodemprocedure nu met veel vertrouwen tegemoet.