Volledig scherm
Het echtpaar Jan en Renate van Esch met baby Joanna op hun onderduikadres. © Bart Harmsen

Dochtertje gevlucht Arnhems gezin is veilig

ARNHEM - De raad voor de kinderbescherming ziet geen enkele aanleiding om het dochtertje van het onlangs voor de hulpverlening gevluchte Arnhemse gezin onder toezicht te plaatsen. Uit het conceptonderzoeksrapport blijkt dat de raad voor de kinderbescherming zich geen zorgen maakt over de veiligheid van de 3 maanden oude Joanna van Jan en Renate van Esch.

Het gezin woont sinds enkele weken weer thuis in Arnhem. Naar aanleiding van een spoedmelding van de wijkcoach stelde de raad voor de kinderbescherming het onderzoek in. Volgens hem was de veiligheid van Joanna in gevaar. Met het rapport stelt de raad voor de kinderbescherming de ouders in het gelijk en de wijkcoach in het ongelijk.

Alle hulp geaccepteerd
De wijkcoach oordeelt dat het gezin zich niet aan de afspraken rond de hulpverlening hield. Volgens de raadsonderzoeker hebben de ouders elke keer alle hulp geaccepteerd die hen aangeboden werd. 'Vrijwillig, maar soms ook onder dreiging van een raadsonderzoek', aldus het rapport. Het gezin wil in zee met andere hulpverleners.

'Andere wijkcoach'
Alleen de medewerkers van Tugra Thuiszorg zijn er nog welkom. De raadsonderzoeker adviseert de leiding van de wijkteams in Arnhem na te denken over het inschakelen van een andere wijkcoach en hulpverleners waarin het gezin wel vertrouwen heeft. De wijkcoach krijgt door de advocaat van het gezin de zwarte piet toegespeeld omdat hij de hulp heeft georganiseerd en als enige een afwijkend geluid liet horen waar het ging om de zorgen voor Joanna. „Er moest wat hem betreft uithuisplaatsing volgen, dat was zonneklaar.”