Volledig scherm
Het Paleis van Justitie in Arnhem. © Jelle de Ruiter/DG

Dood baby Jairo uit Arnhem wordt alsnog berecht

ARNHEM - De ouders (25 en 26) van de 8 maanden oude Arnhemse baby Jairo die in augustus 2010 om het leven kwam na geweld, moeten zich alsnog voor de rechtbank verantwoorden. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag beslist.

In 2013 verwees de rechtbank de zaak naar de prullenbak wegens fouten in het opsporingswerk van het Openbaar Ministerie (OM).

Mishandeling
Het OM verdenkt de vader en moeder van Jairo ervan dat zij de hand hebben gehad in de dood van het kind, door het te mishandelen. Maar bij de zoektocht naar bewijs is een aantal zaken tegen de regels gegaan, oordeelde de rechtbank eerder. Zo werd het sectierapport te lang achtergehouden en pas gepresenteerd toen er afluisterapparatuur in de woning was geïnstalleerd. Ook zou de moeder teveel onder druk zijn gezet om zo een bekentenis af te leggen.

Beroep
Het OM ging tegen die beslissing in beroep, waarna het gerechtshof in september 2014 bepaalde dat de rechtbank toch naar de zaak moet kijken. Bij het begin daarvan vroegen de advocaten weer om de zaak naar de prullenbak te verwijzen. Maar volgens de rechtbank zijn er geen nieuwe redenen voor opgevoerd, dus volgen de rechters de beslissing van het gerechtshof.

Ook het hof zag dat er fouten zijn gemaakt, maar vond die niet ernstig genoeg om de zaak geheel te laten stranden.

Letsel
Jairo werd in augustus 2010 onwel naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij na een darmperforatie, die door harde klappen moet zijn veroorzaakt. Voor die tijd had hij ook al het nodige letsel opgelopen. Met zes weken had hij een blauw oog, met twee maanden bleek zijn linkerbeen gebroken. De kinderarts constateerde blauwe plekken op zijn borstkas toen hij een half jaar oud was.

Het Openbaar Ministerie verwijt de ouders de baby te hebben mishandeld vanaf zijn geboorte, met de dood als uiteindelijk gevolg en dood door schuld. De rechtbank gaat de zaak op 19 september inhoudelijk behandelen.