Volledig scherm
Vader Aad Tilburg bij de gedenkplek van zijn zoon Mylan. Op de schouw staan foto’s van zijn zoon en de urn met zijn as. © Marina Popova

'Dood van Mylan (16) in Radboudumc was onnodig'

HUISSEN/ NIJMEGEN - De dood van de 16-jarige Mylan Tilburg uit Huissen had voorkomen kunnen worden als het Radboudumc op tijd had gecontroleerd op een schimmelinfectie. Dat staat zwart-op-wit in een brief die het Nijmeegse ziekenhuis naar vader Aad Tilburg stuurde.

Mylan werd twaalf dagen opgenomen omdat er acute leukemie bij hem werd geconstateerd. Er werd onderzocht wat hij had en kreeg twee chemokuren.

Er ging veel mis
Er ging veel mis. Moest Mylan voor een echo naar een andere afdeling, bleek dat het personeel er daar niets van wist. Behandelingen die in de ochtend zouden gebeuren, volgden pas laat in de middag. Mylan had geen hoofdbehandelaar en geen ‘rodedraadarts’ die hij volgens de protocollen wel had moeten hebben.

„De hygiënevoorschriften werden massaal genegeerd. De artsen en schoonmakers zag ik altijd met handschoenen lopen, maar de verpleegkundigen niet. Als ik daarvan wat zei, kreeg ik als antwoord: ‘Maar ik raak uw zoon niet aan.’”

Mylan overleed op 9 januari 2015 niet aan leukemie, maar aan een herseninfarct als gevolg van een schimmelinfectie.

Onder toezicht
De Huissense vader staat niet alleen in zijn kritiek. De Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) en de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK) krijgen al lange tijd signalen van onderbezetting op de Nijmeegse afdeling kinderoncologie.

Het VOKK zei dinsdagavond in het programma Meldpunt dat het wil dat de afdeling onder toezicht komt van het kinderkankercentrum Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Volgens het Radboudumc is er echter voldoende personeel om kinderen met kanker verantwoord te behandelen.

Lees het hele interview met Aad Tilburg in de papieren krant van 29/09/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.