Volledig scherm
Het echtpaar Derks ontmoette elkaar 64 jaar geleden op de kermis, toen het Nederlandse volksfeest nog geen concurrentie had van festivals. © Raphaël Drent

Dorpskermis verliest het langzaam van festival

NIJMEGEN - Ooit was de kermis hèt feest van het jaar, waar vaak ook de liefde werd gevonden. De kermis moet nu opboksen tegen festival en discotheek.

De kleine kermis staat onder druk door veel extra kosten, meer concurrentie van andere evenementen en een grotere afhankelijkheid van het weer. Kermisexploitanten hebben het moeilijker dan eerst. Dat stelt voorzitter Atze Lubach van kermisbond Bovak.

In gevaar
Vooral in kleine dorpen kan de kermis hierdoor in gevaar komen. Zoals in Gassel en Middelaar, waar de afgelopen twee jaar de handdoek in de ring is gegooid. Er waren geen kermisexploitanten meer te vinden die daar wilden staan.

Aanloop
Hoe groter de plaats, des te meer meer aanloop. Zo heeft de najaarskermis in Nijmegen dit probleem niet. Maar ook dorpen waar de kermis onderdeel is van een groter evenement, blijven interessant.

Meer hierover, én portretten van mensen die de liefde van hun leven vonden op de kermis, in De Gelderlander, editie Nijmegen, van zaterdag 10 spetmeber, als e-paper te lezen via krant.gelderlander.nl