Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

Drie en vier jaar cel geëist tegen Arnhemse Syriëgangers

ARNHEM - Het OM wil dat de twee Syriëgangers uit Arnhem respectievelijk 3 en 4 jaar achter de tralies verdwijnen. Nadeem S. (23) en Waïl el A. (18) stonden woensdag terecht in Rotterdam. De twee worden ervan verdacht naar Syrië te willen reizen om zich aan de sluiten bij een terroristische organisatie. Zo ver kwam het niet. Bij de Turks-Syrische grens werden ze opgepakt.

Uit de analyse van de officier van justitie blijkt dat S. de leiding nam in de plannen die de twee Arnhemmers maakten. Hem wachtte de hogere strafeis van vier jaar. "Omdat ik S. beschouw als meer gerijpt en harder", zei de officier.

Eerder liet El A. weten naar Syrië te willen reizen om een bekende van S. op te halen. Het OM vindt dit echter ongeloofwaardig. 

Vrijspraak
Advocaat Bart Nooitgedagt van S pleit voor vrijspraak en opheffing voorlopige hechtenis. Volgens hem ontbreekt het overtuigende bewijs. Ook noemt hij de strafeis van vier jaar exceptioneel hoog in een zaak waarin iemand niets voor handen had, zoals wapens. S. zelf beroept zich op zijn zwijgrecht en geeft geen antwoord op vragen van de rechtbank. Dat deed hij tijdens de pro formazittingen ook.

De rechter heeft het schorsingsverzoek afgewezen.

Dom 
Francoise Landerloo, de advocaat van El A. pleit ook voor vrijspraak. „Waïl kan enkel verweten worden dat hij zo dom is geweest dat hij naar Turkije is gereisd zonder zijn familie in te lichten.” Vandaag is de inhoudelijke behandeling van hun zaak begonnen in de zwaarbeveiligde rechtbank in Rotterdam. De uitspraak volgt 15 juni.