Volledig scherm
© DG

Drukte op het stadsstrand, afvalberg bij de Ooypoort

NIJMEGEN - Met het warme weer trekken de Waalstrandjes in de Stadswaard ten oosten van Nijmegen volop publiek. Al 's middags staan de fietsen van badgasten onder de Waalbrug rijen dik geparkeerd. Een garantie voor een enorme berg afval die zich 's avonds rondom het bruggetje Ooypoort verzamelt.

Donderdagmorgen rond 09:00 uur lag dat er nog, op en naast de grote rode prullenbak van de gemeente Nijmegen. Dat er een grote groene oude textielcontainer vlak naast staat die nu voor restafval is bedoeld ontgaat schijnbaar velen.

Sticker
Toch zit ook die container het meeste van de tijd wel vol, zegt een woordvoerder van de Nijmeegse afvalinzamelaar Dar. „Maar als je de brug afkomt van het strand is die rode prullenbak de eerste die je ziet. Het is logisch gedrag dat mensen dan hun afval daarbij zetten. Er zit wel een sticker op die groene bak die meldt dat de bak voor restafval is."

Zakjes
De gemeente Nijmegen en de Dar zetten een aantal jaren gelden een offensief in toen bleek dat op het stadsstrand langs de Waal wel heel veel afval bleef liggen en dat een gevaar vormde voor de de konikpaarden, de gallowayrunderen en de tientallen vogelsoorten die daar hun leefgebied hebben. Behalve dat er afvalbakken staan, worden sinds dit jaar ook papieren zakjes uitgedeeld waarin mensen hun afval mee kunnen nemen om elders weg te gooien.

Blij
„De Dar haalt minimaal één keer per dag het afval op bij het strandje in de Ooijpolder", aldus de Dar-woordvoerder. „Bij mooi weer en als de hoeveelheid afval daar om vraagt gebeurt dat vaker. Ook die zakjes werken wel. We zien natuurlijk liever dat mensen hun afval in die groene container doen, maar we zijn ook blij dat het niet meer op het strandje ligt omdat mensen het meenemen. Al moeten we ook op de strandjes zelf nog meerdere malen per week afval knijpen."

De gemeente Nijmegen beaamt dat de zakjes werken. Cijfers die tonen dat er met de genomen maatregelen meer afval wordt weggegooid in de bestemde bakken en minder blijft liggen op de strandjes kan de Dar niet geven.

Volledig scherm
© DG