Volledig scherm
© ANP

Dubbel optreden voor De Staat op Pinkpop

LANDGRAAF - De Nijmeegse band De Staat heeft met een dubbel optreden op Pinkpop dit weekend geschiedenis geschreven.

De vijf leden van de Nijmeegse rockband stonden amper met een biertje aan de lippen toen het telefoontje van de organisatie kwam. Of ze bereid waren de volgende dag nóg een show te geven op ’s lands oudste en bekendste popfestival, gestart in 1970 en sinds 1996 een driedaags evenement.

Jeugdhelden
„Ghost was uitgevallen, vanwege stemproblemen van de zanger", zegt Tim van Delft, drummer van De Staat. „We hebben nog even bij onze jeugdhelden van de Red Hot Chili Peppers staan kijken en toen toch nog een beetje feestgevierd. Daarna zijn we terug naar Nijmegen gereden. Zaterdagochtend om half twaalf werd het definitief: een tweede optreden.”

Momentum
De twee optredens op één festival passen helemaal bij het momentum dat rockband De Staat – opgericht in 2007 door zanger en liedjesschrijver Torre Florim – momenteel beleeft. Muziekcritici en radiozender 3FM sloten de band al eerder in hun armen, in thuisstad Nijmegen was elk optreden uitverkocht, maar de grote doorbraak bleef langer uit dan gehoopt. „Nu valt alles goed.”

Muse
De band is net terug van een tour langs de grootste zalen van Europa, als voorprogramma van wereldact Muse. De komende weken volgen optredens op festival Down The Rabbit Hole in Ewijk (het broertje van Lowlands), de TT in Assen, de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, Lowlands in Biddinghuizen en Appelpop in Tiel. Plus festivals en zalen in heel Europa. Nieuw ijkpunt voor 2017: de Heineken Music Hall in Amsterdam platspelen.

Raar, en mooi
Hoe het was om twee dagen achter elkaar op Pinkpop te staan? Van Delft: „Raar. En mooi. De tweede keer op het 3FM-podium, speelden we misschien wel voor tien keer zoveel mensen. Maar ook die gingen flink uit hun dak.”

Geen unicum
Twee keer optreden tijdens één editie van Pinkpop is overigens geen unicum: de Amsterdamse hiphopformatie Osdorp Posse ging De Staat voor in 1997. Na het eerste optreden op de Pinkpopzondag, 18 mei 1997, stonden de rappers de volgende dag (maandag 19 mei) voor de tweede keer op het podium.