Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn © ANP

Dubbel toezicht Veilig Thuis door enorme achterstanden

NIJMEGEN - Veilig Thuis Gelderland-Zuid staat onder dubbel toezicht. Behalve twee inspecties kijkt er nu ook een adviseur mee. Dat meldt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Hij is bezorgd over de situatie bij de Nijmeegse instelling.

Als regionaal meld- en verwijspunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling kampt Veilig Thuis Gelderland-Zuid met enorme achterstanden. Daardoor komen kwetsbare kinderen en volwassenen in de knel. Volgens klokkenluiders werd er gewerkt met geheime wachtlijsten.

Maatregelen
De wachtlijsten waren voor de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg al reden de instelling uit Nijmegen recent onder verscherpt toezicht te stellen. Het komende halfjaar moet de instelling zich elke twee weken tegenover de inspectie verantwoorden over de wachtlijsten. Ook moeten ze melden wie daarop staan. Verder dient Veilig Thuis elke maande te rapporteren of de maatregelen die de werkwijze moeten verbeteren, daadwerkelijk helpen.

Adviseur
Staatssecretaris Van Rijn heeft nu de ervaren jeugdzorgbestuurder Jan-Dirk Sprokkereef ingeschakeld om Veilig Thuis Gelderland-Zuid uit de brand te helpen. Sprokkereef is onlangs in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan de slag gegaan om de kwaliteit bij alle Veilig Thuis-organisaties te verbeteren. Ook hij zal Van Rijn nauwgezet op de hoogte houden.

Lees meer over de problemen bij Veilig Thuis in De Gelderlander van dinsdag 24 mei, editie Nijmegen, of bekijk het verhaal in de e-paper.