Volledig scherm
© Rolf Hensel

Duizenden bezoekers bij herdenking Slag om Arnhem

ARNHEM - Duizenden mensen hebben vrijdagavond de Slag om Arnhem herdacht op het Airborne Plein bij de John Frostbrug in Arnhem. Bij de plechtigheid waren meer dan 30 veteranen aanwezig. De mannen, nu ver in de negentig, werden door de bevolking met applaus ontvangen.

„Hoe moet het geweest zijn voor al die jonge mannen die hier in Arnhem in september 1944 hun leven op het spel zetten”, zei burgemeester Herman Kaiser bij de afgebroken zuil van het oude Paleis van Justitie in Arnhem.

Verwoeste stad
Volgens Kaiser is Arnhem voor altijd verbonden aan de jonge mannen die een heroïsche strijd vochten tegen de tirannie van het nationaal-socialisme. „In september 1944 veranderde onze stad in een ruïne. De mensen van Arnhem moesten huis en haard verlaten. Ze keerden maanden later terug in een verwoeste stad.”

Respect
De burgemeester drukte de jonge generatie op het hart dat de Arnhemmers en de geallieerden een diep geworteld besef delen over de kwetsbaarheid van de vrede. „Het kan ons allemaal overkomen, moeten; vluchten voor oorlogsgeweld. Het gebeurde toen, het gebeurt nu weer.”

Kranslegging
De Arnhem Band zorgde voor een gevoelige en zorgvuldige muzikale omlijsting van de kransleggingen. De kransen en bloemen vormen de komende dagen voor een stille getuigenis en diep respect van de bevolking voor de gevallenen en de oorlogsveteranen.