Volledig scherm
Beelden van de bevrijding van Nederland tijdens Bridge to the Liberation. Toen de geallieerden Arnhem in april 1945 veroverden was de stad leeg en verwoest.

Duizenden oorlogsdoden in Arnhem steeds feestelijker herdacht

OPINIE - Columnist Martijn Brugman kreeg afgelopen weekend overal in Arnhem en in de regio bijval. De stichting Bridge to Liberation Experience is druk bezig om van de herdenking van de Slag om Arnhem een feestje te maken, zo betoogde hij. Een feestje rond het thema bevrijding. Want, zo maken de organisatoren van het spektakel ons wijs, de John Frostbrug symboliseert de bevrijding van Europa van de naziterreur. 

Door: Harry van der Ploeg

De afgelopen dagen raakten de mensen die het allemaal hebben meegemaakt maar niet uitgepraat over de geschiedvervalsing die de stichting met de boodschap van het spektakel in de hand werkt.

Fiasco
Keer op keer legden ouderen aan jongeren uit dat de opmars van de geallieerden naar de grote rivieren in september 1944 uitmondde in een fiasco. Het Rode Kruis telde uiteindelijk 350.000 vluchtelingen in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Duizenden onschuldige burgers kwamen om langs het vastgelopen front. Overal plukten de Duitsers mannen van de straat om hen aan het werk te zetten bij de loopgraven. De naziterreur nam onvoorstelbare vormen aan. Er kwamen duizenden mensen om bij luchtaanvallen en beschietingen.

Schaamte
De Britse en Poolse veteranen die na de Tweede Wereldoorlog terugkwamen naar Nederland, schaamden zich dood. Ze voelden zich verantwoordelijk voor alle ellende. Veel Nederlanders drukten hen op het hart dat gewone soldaten niets te verwijten valt. Historici hebben hun handen blauw geschreven over de strategische blunders van het geallieerde opperbevel en hun mateloze onderschatting van de vijand.

Bier
Bij de Bridge to Liberation Experience van afgelopen vrijdag maakten veel mensen er een vrolijke boel van. Velen vonden het dunne, veel te lang uitgesponnen verhaaltje over een meisje dat verliefd werd op een Duitser zo saai dat ze uitgebreid met elkaar begonnen te kwekken. De organisatie schonk bier. Want we maken tegenwoordig van alles een feestje, ook al valt er niets te vieren.

Kermis
Op de Korenmarkt ging het feestje nog een tijdje door. Het Airbornefestival daar mondde uit in kassucces aan de bar. Wie daar vraagtekens bij durft te zetten, is al snel een kniesoor die de hoerastemming verpest. Op 4 en 5 mei hebben we in Nederland de herdenking van het leed en het bevrijdingsfeest uit elkaar getrokken. In Arnhem zijn we druk bezig om een waardige herdenking van het leed van de Slag om Arnhem te transformeren tot een kermis.