Volledig scherm
Evelyn Grimberg (links) en Chris van den Brink (rechts); het duo dat gaat fietsen voor hemofilie. © Bert Beelen

Duo uit Nijmegen en Wijchen fietst ruim duizend kilometer voor goede doel

NIJMEGEN/WIJCHEN - De Nijmeegse Evelyn Grimberg (30) en Wijchense Chris van den Brink (56) willen met een fietstocht naar Noorwegen zoveel mogelijk aandacht vragen voor zeldzame bloedstollingsziektes. De twee doen mee aan het landelijke project Bloedverwanten.

Op 21 september vertrekken ze samen met acht andere leden van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patiënten vanuit Utrecht naar het Noorse Stavanger, een tocht van ruim 1.000 kilometer. Grimberg op de fiets en Van den Brink als teamcaptain in de auto.

Blauwe plekken
Grimberg lijdt aan de ziekte van Glanzmann, een erfelijke afwijking aan de bloedplaatjes. „De bloedplaatjes maken geen goed stolsel aan, waardoor ik bij wondjes lang bloed, snel blauwe plekken heb en gauw last heb van tandbloedingen. Vast een verkoudheid, dachten m'n ouders eerst. Maar in het Radboudumc zagen ze dat ik blauwe plekken kreeg van de stuwband en constateerden de artsen de zeldzame ziekte van Glanzmann."

Dominostenen
Van den Brink heeft de meest ernstige vorm van Hemofilie A. „Dat wil zeggen dat ik een van de bloedeiwitten mis. Je kunt bloedstolling zien als een domino-effect met omvallende dominostenen. Ik mis als het ware een van die dominostenen, terwijl die wel nodig is voor de stolling. In de praktijk betekent het dat ik veel last heb van bloedingen, zoals in m'n gewrichten."

Conferentie
Het uiteindelijke doel van de tocht is om de grote, jaarlijkse European Haemophilia Conference (EHC) bij te wonen in Stavanger en dat met de fiets te bereiken. „We willen verder onder meer zo veel mogelijk bekendheid geven aan de stollingsstoornissen en laten zien wat je nog wél kunt. Daarnaast hopen we met donaties geld op te halen, zodat we bewegen met een stollingsstoornis in Nederland en andere landen onder de aandacht kunnen brengen", aldus Grimberg.

Lees een uitgebreid interview met de twee in De Gelderlander (editie Nijmegen) van woensdag 7 september of in onze e-paper.