Volledig scherm
Farquhar en Welling tijdens een trainigssessie. © Flip Franssen

Dwarslaesiepatiënt gamet door alleen hersenen te gebruiken

NIJMEGEN - Dwarslaesiepatiënt Toine Welling (56) uit Nijmegen neemt 8 oktober als international deel aan de Cybathlon in Zürich. Hij is lid van het Nederlandse team dat meedoet aan het onderdeel Brain-Computer Interface (BCI) Race.

In het lichaam van Welling zit niet veel beweging. Toch kan hij het poppetje op het beeldscherm voor hem besturen. Hij kan het karakter over een parcours laten lopen, rennen en zelfs laten springen.

Hersenen
Hoe dat mogelijk is? Door het figuurtje volledig met zijn hersenen aan te sturen. In een groot stadion in het Zwitserse Zürich laat Welling – die verlamd is vanaf zijn schouders – dat zien tijdens de Cybathlon. Dat evenement wordt ook wel de Bionische Spelen genoemd. Mensen met een lichamelijke handicap nemen het tijdens deze wedstrijd met behulp van geavanceerde technologische hulpstukken tegen elkaar op. „Het is heel bijzonder om te zien, dat je een spelletje op de computer kunt aansturen met alleen je hersenen. Het lukt steeds beter. Hoe meer ik train, hoe meer het poppetje doet wat ik wil."

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander van vrijdag 23 september of in onze e-paper.