Volledig scherm
Farquhar en Welling tijdens een trainigssessie. © Flip Franssen

Dwarslaesiepatiënt Toine Welling wint zilver op Cybathlon

NIJMEGEN/ZÜRICH - Dwarslaesiepatiënt Toine Welling (56) uit Nijmegen heeft zaterdag zilver gewonnen op de Cybathlon in Zürich. Bij dit evenement, ook wel de Bionische Spelen genoemd, nemen mensen met een lichamelijke handicap het met geavanceerde technologische hulpstukken tegen elkaar op in allerlei sportieve uitdagingen.

Welling neemt deel als lid van het Nederlandse team, dat meedoet aan het onderdeel Brain-Computer Interface (BCI) Race. In zijn eigen groep eindigde hij als eerste. 

Hersenen
Tijdens de Cybathlon ging Welling de strijd aan tegen vijftien internationale ploegen. Door een figuurtje volledig met zijn hersenen aan te sturen kan de vanaf zijn schouders compleet verlamde Welling een poppetje op een beeldscherm laten lopen, rennen en zelfs springen. Via elektroden waarmee zijn hersenactiviteit wordt opgepikt, kan hij met zijn gedachten een spel besturen. 

Enige Nederlander
Welling was de enige Nederlander die meedeed. Hij werd bijgestaan door onderzoeker Jason Farquhar van het Donders Instituut. In totaal heeft hij vijftien trainingssessies afgenomen in Nijmegen.