Volledig scherm
De proefhekjes langs het fietspad.

Ecologen keuren slangehekjes in spoorkuil af

GROESBEEK - De proefhekjes in de spoorkuil in Groesbeek zijn afgekeurd. Volgens de ecologen van de RAVON en van het ministerie (RvO) zijn ze te laag en missen ze een opstaand randje: dat moet voorkomen dat gladde slangen er overheen kunnen kruipen.

Het liefst willen de ecologen een metalen hek van 50 centimeter hoogte. Dat is wel veel duurder, zo zegt wethouder Ria Barber, dan een kunststof hek.

Zandhagedissen
Langs het fietspad in de spoorkuil moet over een lengte van 750 meter aan beide kanten een hek komen om zandhagedissen en gladde slangen tegen te houden. Die zouden door fietsers verpletterd worden, zo is de vrees.

Eisen
Groesbeek legde het fietspad aan zonder benodigde vergunning en kreeg vervolgens het mes van de ecologen van het ministerie op de keel. Die stellen pittige eisen. Zo is het fietspad momenteel afgesloten, ofschoon enkele fietsers de afzetting gewoon omzeilen.

Er werd - door mediator Co Verdaas - een compromis uitgewerkt: een hek met om de 75 meter een tunneltje. Maar nu wordt er over het hekje gedimdamd. „Bizar", verzucht Barber.