Volledig scherm
De prikkelarme kermis in Groesbeek. foto DG

Eerste prikkelarme kermis in Groesbeek succes (video)

GROESBEEK - De eerste prikkelarme kermis in Groesbeek is succesvol verlopen. Dat vindt initiatiefneemster Evelyne Wijers (38). Op de kermis was deze dinsdagmiddag geen bonkende muziek en waren onder meer geen flitsende lichten. Wijers kwam op het idee om de prikkelarme kermis te initiëren in het dorp, omdat haar zoontje Milan (9) autisme heeft en overprikkeld kan raken van te veel harde geluiden en flitsende lichten.

„Naar de kermis gaan is voor ons gezin normaal niet te doen. Na een paar attracties kan Milan het dan niet meer aan en is 'ie overprikkeld, terwijl z'n broertje Tristan juist nog lang door wil. Nu is het een geweldig uitje. Ik loop al anderhalf uur met hem rond en de hele tijd heeft 'ie een grote glimlach op zijn gezicht”, zegt Wijers trots..

Glimlachjes
„Het is fantastisch dat de gemeente in is gegaan op m'n verzoek een prikkelarme kermis te houden. Het is onbetaalbaar om bij de kinderen al die glimlachjes te zien, die ze op de 'gewone' kermis nooit zouden hebben", zegt Wijers. „De bedoeling is om volgend jaar weer zo'm iddag te houden."

Drukte
Ook veel kinderen reageren enthousiast. De 13-jarige Floris van Kerkhoff bijvoorbeeld, die met een big smile op zijn gezicht van de ene naar de andere attractie holt. Hij lijdt aan ADD, waardoor hij zich moeilijk kan concentreren en snel is afgeleid. „Al die harde flitsen en die geluiden overal, daar houd ik totaal niet van. Ik word gek van die drukte. Het is heel fijn dat het hier minder druk is, zodat ik rustig kan genieten van de attracties”, vertelt hij. „Van mij mag de kermis altijd wel zo zijn.”

Succes
Ook gemeentelijk marktmeester Stef van de Poll, die ook verantwoordelijk is voor de kermis, is enthousiast. „Vooral wat later op de middag was het een komen en gaan van mensen. Het is een prachtig initiatief, dat zeker een succes was. We gaan wel de boel evalueren, ook met de kermisexploitanten. Misschien had het tijdstip wel gunstiger gekund.”