Volledig scherm
Yurre Wieken en Vincent Peters zijn bewoners van het Tiemstrapand. © Paul Rapp

Eigenaren Tiemstrapand eisen geld voor huur

NIJMEGEN - De eigenaren van het Tiemstrapand in Nijmegen eisen betaling van de huur via hun advocaat. Bewoners hebben hierover een brief ontvangen.

Ongeveer de helft van de bewoners van het woonpand met studio's aan de Wolfskuilseweg heeft besloten de huur niet meer te betalen. Die stap nemen zij, omdat de vergunning van het pand niet op orde is.

Geluidsbelasting
Een aanvraag voor een woonvergunning werd begin augustus door de gemeente afgewezen, omdat de geluidsbelasting te hoog is. De gemeente heeft de bewoners geadviseerd om te verhuizen, omdat er officieel niet gewoond mag worden. De advocaat schrijft in de brief dat de huurders een contract zijn aangegaan voor een jaar. Zij moeten volgens haar gewoon hun betaalplicht nakomen. „Het kan niet zo zijn dat bewoners straks uit het pand vertrekken zonder de huur te hebben betaald", zegt Humphrey Janssen, een van de twee eigenaren van het pand.

Garantie
Yurre Wieken, woordvoerder namens de bewoners: „Als we pas stoppen met huur betalen als zeker is dat we eruit moeten, is het al te laat." Zover komt het niet, denkt de advocaat. De stelling van de gemeente dat zij niet op die plek mogen wonen, is volgens haar namelijk niet terecht. Bij de afwijzing van de vergunning had de gemeente hen de kans moeten geven de geluidsproblemen op te lossen, vindt de advocaat. Dat doen zij nu alsnog. „Er is bezwaar ingediend en we hebben een nieuwe vergunning aangevraagd", zegt Janssen. „Ik durf de garantie te geven dat de bewoners mogen blijven."