Volledig scherm
© ANP

'Einde aan fraude met dyslexieverklaring'

ARNHEM - Remco Reij, directeur van het Regionaal Instituut Dyslexie, wil een einde maken aan de fraude met dyslexieverklaringen. Als het aan Reij ligt mogen alleen nog gecertificeerde aanbieders van dyslexiezorg een dergelijke verklaring afgeven.

Volgens Reij moeten niet-gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen stoppen met 'bijverdiensten'.

Rambam
Reij, tevens voorzitter van de adviesraad van het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie, legt het voorstel dinsdag voor aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Voor scholieren en studenten is het tamelijk eenvoudig een dyslexieverklaring te krijgen, zonder dat ze daadwerkelijk dyslexie hebben. Dat bleek onlangs in het televisieprogramma Rambam. Voor een bedrag tot 200 euro heb je binnen korte tijd een verklaring.

Landelijk register
Scholieren met een papiertje krijgen extra tijd voor hun toetsen. Voor studenten is zo'n verklaring nog interessanter, omdat ze bij studievertraging 1.230 euro kunnen terugkrijgen. Als het voorstel dinsdag wordt goedgekeurd, volgt onder meer een landelijk register voor mensen die kampen met dyslexie.

Lees het volledige verhaal over de dyslexieverklaring in De Gelderlander van zaterdag 27 februari of in de e-paper op krant.gelderlander.nl.