Volledig scherm
© Thinkstock

'Enkele aangifte van bedreiging Turken'

ARNHEM - In de eerste dagen na de mislukte couppoging in Turkije zijn in Oost-Nederland volgens de politie 'een enkele aangifte en een aantal meldingen' van bedreiging van Turkse Nederlanders binnengekomen.

In tegenstelling tot de Rotterdamse politie, geeft de politie in Gelderland en Overijssel geen exacte cijfers.

Boycot
In Oost-Nederland kwamen de aangiftes en meldingen voornamelijk uit Arnhem, Apeldoorn en Deventer. In Apeldoorn en Deventer werd brand gesticht bij Turkse stichtingen. In Arnhem werd opgeroepen tot een boycot van ondernemers die sympathie hebben voor Fethullah Gülen.

Afspraak
„Landelijk is afgesproken dat we geen aantallen noemen", zegt een woordvoerder van de politie-eenheid Oost-Nederland. „Rotterdam heeft zich blijkbaar niet aan deze afspraak gehouden." Volgens de voorlichter is binnen de nationale politie besloten 'pas op de plaats' te maken en 'de rust te bewaren'.

„Daags na de couppoging kwamen vragen binnen over bedreigingen. Er is besloten niet in allerijl cijfers te geven. Later bleek het ook niet mogelijk betrouwbare cijfers te geven. We kunnen de informatie in onze systemen niet nauwkeurig filteren, waardoor een onnauwkeurig beeld ontstaat", aldus de zegsman.

Tiental aangiftes
In heel Nederland zou het om een tiental aangiftes gaan. Vreemd genoeg sprak Rotterdam dinsdag ook van tientallen aangiftes. Volgens de voorlichter was er in de eerste dagen na de coup een piek te zien in het aantal meldingen en aangiftes, en komt er is dat aantal snel teruggelopen. "Het is nu een stuk rustiger. Er komt bijna niets meer binnen.