Volledig scherm
Campuscantus van 2014 © Gerard Verschooten

'Er is veel te veel gedronken op introfeest Nijmegen'

NIJMEGEN - Niet minder dan 3.350 liter bier: zo veel dronken de 1.750 nieuwe studenten van de Nijmeegse Radboud Universiteit afgelopen dinsdag tijdens de campuscantus. Dat komt neer op een kleine 2 liter per deelnemer: goed voor een alcoholvergiftiging. Dat meldt universiteitsblad 'Vox'.

De cantuscampus, een samenkomen van alle eerstejaarsstudenten waarbij wordt gedronken en gezongen, vindt sinds 2014 plaats op het binnenplein van de Nijmeegse universiteit. Het geldt als een van de grootste gemeenschappelijke activiteiten tijdens de introductieweek.

Drankmisbruik
Tijdens die introductie, zo kondigde het college van bestuur aan, zou dit jaar scherper worden gelet op drankmisbruik. In het verlengde daarvan was de frisdrank tijdens de cantus goedkoper dan alcohol. Toch lijkt het erop dat die maatregel weinig effect heeft gehad. „Er zullen een hoop studenten goed bezopen zijn geweest”, laat Kees Kramers, internist bij het Radboudumc, weten aan Vox. „En dan hebben we het nog over een gemiddelde. Sommige studenten zullen minder of niet hebben gedronken, anderen juist meer. Meisjes worden over het algemeen eerder dronken dan jongens.”

Extra zorgen
Het korte tijdsbestek waarin het bier werd geconsumeerd, baart hem extra zorgen. „Met zo veel bier in je lichaam kun je wel spreken van een alcoholvergiftiging.” Gezien de jonge leeftijd van veel studenten, veelal net 18, vindt Kramers dan ook 'dat niet zomaar de schouders kunnen worden opgehaald'.

Trimbos
Kritiek op de campuscantus is niet nieuw: vorig jaar zette Rutger Engels, directeur van gezondheidsinstituut Trimbos, al vraagtekens bij een dergelijk bierfestijn op universiteitsterrein: 'Als universiteit geef je dan een verkeerd signaal af.' Een woordvoerster van de universiteit bestrijdt dat de campuscantus in strijd is met de eerder uitgesproken voornemens van het college van bestuur: „We hebben tijdens de cantus speciale watervoorzieningen ingericht. Mentoren letten erop dat nieuwe studenten verantwoord met alcohol omgaan. En ook met de goedkopere frisdrank hebben we een handreiking gedaan. Maar je kunt niet alles controleren. Uiteindelijk is het aan de studenten zelf of ze daar iets mee doen.”