Volledig scherm
Een impressie van plan De Eilanden 2.0 voor Meinerswijk.

Ergenis over 'leugens' tegenstanders plan Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM - Voorstanders van het referendum over het toekomstplan voor Stadsblokken en Meinerswijk verspreiden leugens over dat plan. Dat vindt Landschapsarchitect Harro de Jong, bedenker van het plan 'De Eilanden 2.0 voor het Arnhemse uiterwaardengebied. „Handtekeningenwervers hebben beweerd dat er flats in het landschap komen waardoor je vanaf de Rijnkade niet meer op het groen kunt kijken. Zo zijn er meer voorbeelden. Zo trekken ze mensen met oneigenlijke argumenten over de streep.”

In De Eilanden 2.0 wordt gesproken over 'beperkte woningbouw' op de Stadsblokken tussen de John Frostbrug en Nelson Mandelabrug.

Fabrieksterrein
Het voormalige steenfabrieksterrein Meinerswijk ten westen van De Praets moet een 'natuurlijk rivierduineiland' worden met 'hoogwaardige woningen, zwem- en vaarwater', aldus het plan. Op Facebook tonen de tegenstanders een schrikbeeld van massieve flats op de Stadsblokken op en rond de plek waar vroeger de scheepshelling lag van de ASM.

Leugens
Een samenwerkingsverband van Milieudefensie, platform Malburgen-West en de Initiatiefgroep Kloppend Stadshart is erin geslaagd tot afgelopen vrijdagmiddag 3153 steunbetuigingen voor het referendum binnen te halen. Dat is genoeg om de volksraadpleging door te laten gaan. Hilde Stroot van Kloppend Hart bestrijdt dat de campagnevoerders leugens verspreiden. „Het lijkt erop dat de voorstanders naar wegen zoeken om ons de wind uit de zeilen te nemen.” 

De uitslag van het referendum zal raadgevend zijn. Veel fracties van politieke partijen in de gemeenteraad hebben al laten weten dat ze uitslag zwaar mee zullen laten wegen bij de besluitvorming.