Volledig scherm
© Stock.xchng

Ergernis bij rechtbank over patstelling rond puinbreker bij Fluvium

ARNHEM - Het Team Bestuursrecht van de rechtbank ergert zich aan de lange juridische strijd van het stadsbestuur van Arnhem tegen de komst van een puinbreker bij Van Houtum Recycling nabij woonwijk Fluvium. De drie rechters Jue, Heijmans en Van Breda betreuren het dat Arnhem afziet van 'een minnelijke oplossing' over de kwestie.

Het team weigert om nagekomen stukken van de advocaat van de gemeente in te zien. In een kort schrijven stellen ze dat de rechtbank het onderzoek gesloten heeft.

Onderhandeling
Arnhem weigert tot nu toe om te onderhandelen met sloperij Van Houtum Recycling over bedrijfsverplaatsing om de weg vrij te maken voor de nieuwe wijk op het voormalige industrieterrein rond een in de jaren zeventig gesloopte gasfabriek tussen de Westervoortsedijk en de Van Oldenbarneveldtstraat.

Ook ziet het gemeenbestuur af van onderhandelingen met de provincie die een jaar geleden groen licht gaf voor de komst van de puinbreker. Bij de provincie denken ze dat het met lawaaioverlast wel mee zal vallen. Arnhem vreest dat het de bouwgrond nooit zal kunnen verkopen ten bate van huizen met lelijke 'dove gevels' zonder ramen.

Irritant
De rechters vinden het irritant dat twee overheden in deze kwestie met elkaar overhoop blijven liggen. Ze gaven daaraan anderhalve week geleden uiting tijdens de rechtszitting over de kwestie met een grote schare juristen van gemeente en provincie, geassisteerd door ambtenaren van de omgevingsdiensten van Arnhem en Nijmegen.

De groep kreeg een week de tijd om er zelf uit te komen. Verblijfsverplaatsing van Van Houtum met een bijdrage in de kosten van beide overheden kwam als suggestie ter sprake.

De rechtbank komt nu met een eigen uitspraak over de zaak eind augustus.