Volledig scherm
© ANP

Ergste luchtvervuiling van Gelderland bij Arnhem

ARNHEM - Malburgen en de wijken net buiten de Arnhemse singels behoren tot de meest met fijnstof vervuilde delen van Gelderland. Ook wat betreft NO2 (stikstofdioxide) staat Arnhem aan de top, met name met Malburgen en Presikhaaf. Dit blijkt uit het recent verschenen rapport 'Naar een gezonde lucht in Gelderland' van de GGD.

De meest met fijnstof en NO2 vervuilde delen van Malburgen bevinden zich in de omgeving van de Pleijroute: Middelgraaflaan en omgeving, Zeegsingel en omgeving, Immerloo I en II en 't Duifje. In de omgeving Hommelstraat, in het Spijkerkwartier en in de Boulevardwijk is het met name de vervuiling met fijnstof die hoge waarden kent.

Fijnstof
De allerfijnste fijnstof (tot 2,5 milligram per kuub) wordt bovendien in St. Marten aangetroffen. De ernstigste vervuiling met NO2 in Presikhaaf doet zich voor in de omgeving van de A12 en de Pleijroute: in de wijken Elsweide en Over het Lange Water, op bedrijventerrein IJsseloord en rondom winkelcentrum Presikhaaf.

Meest vervuild
Arnhemmers buiten deze wijken kunnen niet gerust zijn: de stad als geheel behoort, net als Nijmegen, tot de meest vervuilde gebieden van Gelderland. De gemeenten Rheden, Renkum en Rozendaal zijn minder vervuild.