Volledig scherm
Clown Goos Meeuwsen en zijn vrouw Helena Bittencourt bij hun zoveelste confrontatie.

Eropuit: adembenemende acrobatiek van Cirque de la Liberté

ARNHEM - Arnhem heeft er een spiksplinternieuw circustheater bij. In de ASM-haven kun je nog tot 10 juli de voorstelling Durf zien. Volgens onze recensent een voorstelling vol verrassingen. „Wie gaat, wordt overdonderd door sfeer.”

Wat is sfeer? Dat is misschien een heerlijke zomeravond en een publiek dat in stille verrukking zit te genieten. Dat is zeker ook de entourage van de ASM-haven: Arnhem aan de overkant van de Rijn als achtergrond en links en rechts bomen aan de waterkant als ritselende coulissen.

Schip
Het podium op een boot ligt door de hoge waterstand wel een meter of 25 van de tribune. Dat is een beetje jammer. Ineens komt van rechts een ander schip het beeld binnenvaren met de artiesten erop; die mogelijkheid biedt een theaterzaal niet, maar wel deze bijzondere plek.

Zo zijn we in de voorstelling beland van drie muzikanten en vijf circusartiesten, onder wie de in Arnhem geboren clown Goos Meeuwsen.

Geen verhaal
Een verhaal valt niet te bespeuren. De enige lijn is misschien dat Goos in de confrontaties met zijn vrouw Helena Bittencourt meestal het onderspit delft. Maar dat heb je met clowns.

De acrobatiek is adembenemend. Een acrobaat die hoog in de mast van een schip zichzelf aan zijn nek ophangt en toch nog naar beneden weet te rollen. Twee jongleurs die zittend aan tafel elkaars ballen wegsnaaien. Een acrobaat die op zijn hoofd op twee stokken over een perfecte lichaamsbeheersing beschikt.

Niveau
Het is vaker vertoond: in het wereldberoemde Cirque du Soleil. Op dat niveau moet je dit Arnhemse evenement plaatsen. Het verschil tussen beide is dat in Arnhem het aantal deelnemers geringer is, dat de aankleding minder gelikt is, maar ook dat de entourage mooier is. In het Cirque du Soleil kan een pianist met een vleugel niet op een bootje door de piste varen. En kan ook niet een bed aan komen drijven.

Decor
Wat opvalt zijn de knappe changementen. Als er van decor moet worden gewisseld, is er altijd wel een van de artiesten die in een hoekje van de haven de aandacht afleidt. Er zitten ook leuke technische grapjes in de show: de caravan met zijn bijzondere front, waarop je door aan te bellen zelfs een liedje kunt spelen. Gaat dat zien.

Eropuit, Cirque de la Liberté, tot 10 juli. Entree: 18,50 euro. Houders van een GelrePas betalen 2,50 euro. De voorstelling van aanstaande zaterdag is al uitverkocht. Voor meer informatie, raadpleeg de website.