Volledig scherm
Trainen voor de Special Olympics. Op de voorgrond: Bas Jansen, met zoon Koen aan de hand. © Erik van 't Hullenaar

Eropuit: waar is mijn favoriete sport te zien bij Special Olympics?

NIJMEGEN - Zo'n 2.400 sporters nemen het vanaf vrijdag tegen elkaar op in Nijmegen en omgeving bij de Special Olympics Nationale Spelen 2016. Wie zijn de kanshebbers om een medaille in de wacht te slepen? En waar moet je dit weekend zijn om deelnemers van jouw favoriete sport te zien beoefenen? Lees het hier in vijf vragen en antwoorden over de Special Olympics.

Welke sporten kan ik zien tijdens de Special Olympics?
Achttien sporten zijn vertegenwoordigd bij de Spelen. Van atletiek, tot badminton en paardrijden. Voor de atletieksporten moet je zaterdag en zondag vroeg je bed uit. Die zijn vanaf 08.30 uur op de atletiekbaan van Brakkenstein. Kijk hier hoe je daar komt. Met een beetje doorstappen kun je ook naar het sportcentrum van de Radboud Universiteit. Daar zie je op zaterdag en op zondag verschillende balsporters in actie: van badmintonners, tafeltennissers en hockeyers.

Bocce, wat is dat nu weer?
Ben je in de omgeving van Groesbeek? Dan kun je het bocce-spel aanschouwen. Dit spel is familie van bowling en petanque en wordt gespeeld op een lange baan met opstaande randen. De bal kan, anders dan bij bowling, rechtdoor rollen. Het begint met het opgooien van een kleine bal, een pallino, op de baan. Die moet een van de spelers op het einde van de baan zien te krijgen. Vervolgens krijgen de spelers met vier andere ballen de kans om die zo dicht mogelijk bij de pallino te rollen.

Ben je voor bocce toch in Groesbeek? Dan kun je bij het Rijk van Nijmegen naar het golf gaan kijken. Vervolgens kun je de auto nemen naar Sportpark Heuvelland voor skaten, handbal en wielrennen. Er rijdt ook een bus, dan doen je er twintig minuutjes over.

Wie kan ik in actie zien tijdens de Special Olympics?
De Special Olympics is het grootste landelijke evenement voor sporters met een verstandelijke beperking. De organisatie neemt als ijkpunt een IQ van 70 of lager, soms met een uitloop van 75. Als je mee wilt doen aan de Spelen, moet je lid zijn van een sportvereniging, omdat je bekend moet zijn met de regels van de sport. Ook dien je minimaal een jaar te hebben getraind en in competitieverband de sport beoefenen.

Wat is de grootste sport van het evenement?
Voetbal natuurlijk! Daar doen dit weekend 50 teams aan mee bij sportclub Woezik in Wijchen. Niet zo'n voetbalfan? Dan kun je in de buurt ook naar de manage voor het paardrijden of judoka's en basketballers zien bij sportcentrum Arcus.

Wat gebeurt er tijdens de openingsceremonie?
Bij de ceremonie van vrijdagavond is er een heuse 'atletenparade', waarbij de sporters zich presenteren. Ook geven 250 kinderen van de balletgroep Introdans een voorstelling. De hoofdact wordt verzorgd door Frans Bauer. Jochem van Gelder is gastheer tijdens de ceremonie. Kijk hier of er nog kaarten beschikbaar zijn voor de ceremonie.

Het hele programma van de Special Olympics en de facts & figures vind je hier. Alle informatie voor toeschouwers is ook hier te raadplegen.

De Special Olympics Nationale Spelen 2016 beloven een fantastisch evenement te worden. Een impressie van het grootste sportevenement van het jaar voor sporters met een verstandelijke beperking.