Volledig scherm
ANP

EU: 2,2 miljoen voor NEC geen staatssteun

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen geeft geen ongeoorloofde staatssteun verleend aan voetbalclub NEC via de zogenoemde Eendrachtdeal. Tot dat oordeel komt de Europese Commissie, zo is maandagmiddag bevestigd.

De veelbesproken Eendrachtdeal dateert van 2010. NEC had destijds een koopoptie voor trainingscomplex De Eendracht, dat naast stadion De Goffert ligt. De gemeente Nijmegen kocht die koopoptie af voor 2,2 miljoen euro. Het geld dat de club daarmee in handen kreeg, werd gebruikt om een paar jaar de huur van stadion en trainingscomplex (eigendom van de gemeente) te betalen.

Onderzoek
Een deel van de Nijmeegse gemeenteraad zag de deal destijds als een oneigenlijke manier om geld vrij te spelen voor NEC. Een inwoner van Nijmegen vermoedde ongeoorloofde staatssteun en meldde de kwestie bij de Europese Unie.

Die stelde onderzoek in en boog zich ook over soortgelijke staatssteunvraagstukken waarbij PSV, MVV, Willem II en FC Den Bosch waren betrokken.

Conclusie
In alle gevallen is de Europese Commissie tot de slotsom gekomen dat er niks is gebeurd dat niet door de beugel kan. De gemeente Nijmegen toonde zich eerder al niet bevreesd voor het Brusselse oordeel, ook NEC-directeur Bart van Ingen zag de afloop met vertrouwen tegemoet. „Er is bij de Eendrachtdeal geen sprake van een gift, maar van een lening. Wij betalen dat geld gewoon terug aan de gemeente, mét rente”, zei hij daar vorig jaar over.

Reactie
De Nijmeegse sportwethouder Renske Helmer is blij met de uitkomst. „We zijn heel blij dat er nu eindelijk een uitspraak ligt en dat blijkt dat wij correct hebben gehandeld. NEC wordt nu dus niet opgezadeld met een hoge rekening, in tegenstelling tot verschillende grote clubs uit het buitenland die wel moeten terugbetalen.”