Volledig scherm
© AFP

Explosieve groei aantal Airbnb's in regio zet door

ARNHEM/NIJMEGEN - De explosieve groei van het aantal aangeboden Airbnb-accommodaties in de regio Arnhem-Nijmegen zet door. 

Het aantal Airbnb's in die regio is in een jaar tijd bijna verdubbeld. Waren er in juli 2015 nog 486 Airbnb-accommodaties in deze regio, in juli van dit jaar waren dat er 890. Dat is een groei van 83 procent.

Niet uitzonderlijk
Tussen juli 2014 en juli 2015 groeide het aantal Airbnb's in die regio al met 74 procent van 280 naar 486. De huidige toename van 83 procent is 'groot', maar niet uitzonderlijk, zegt een woordvoerster van Airbnb. "In andere regio's zien we vergelijkbare groeicijfers. Airbnb's zijn steeds populairder. Uitgesplitste cijfers van Arnhem en Nijmegen hebben we niet."

Regels
Met de regio Arnhem-Nijmegen bedoelt Airbnb beide steden en de plaatsen hier tussen. Zowel Arnhem als Nijmegen kent nog geen extra spelregels voor Airbnb's, buiten de vaste regels voor de particuliere verhuur. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam, waar Airbnb namens de gemeente toeristenbelasting int en een woning maximaal zestig dagen per jaar in de verhuur mag.

Niet nodig
Volgens een woordvoerster van de gemeente Nijmegen zijn extra regels voor Airbnb's niet nodig. „Het is niet zo dat Airbnb's de hotels verdringen. Ondanks de toename van het aantal Airbnb's nemen de hotelovernachtingen ook nog steeds toe.”

Postief
Ook Arnhem is juist positief over de groei van het aantal airbnb's. „Airbnb's moeten al voldoen aan vaste regels voor bed and breakfasts. Zo mag je maximaal drie kamers verhuren. Aanvullende regels zijn nog niet nodig. We houden wel in de gaten of hotels er onder gaan lijden, want er mag geen oneerlijke concurrentie zijn. Vooralsnog zijn die signalen er niet, maar als die er zijn volgen mogelijk extra regels voor Airbnb's”, zegt een woordvoerder.