Volledig scherm
Een medewerker van de EOD loopt weg van de tas waarin mogelijk explosieven zitten, die op de achtergrond is te zien.

'Explosievenman' Doesburg vrijgesproken van beramen bomaanslag

ARNHEM - De 41-jarige Adbel O. uit Arnhem, ook wel bekend als de 'explosievenman' van Doesburg, is maandag door de rechter vrijgesproken van het voorbereiden van een explosie. De man gooide dinsdag 16 juni 2015 een tas vol pijpbommen van zich af nadat hij zijn ex en haar moeder bij hun woning had bedreigd.

De politie werd ingeschakeld en reed de fietsende man klem. Op dat moment gooide hij de tas met pijpbommen van zich af. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bommen onschadelijk gemaakt.

Geen bewijs
Nadat de pijpbommen door de EOD tot ontploffing waren gebracht, heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ze onderzocht. Door de explosie was niet meer te achterhalen of het inderdaad om pijpbommen ging. Daarom heeft de rechter de Arnhemmer vrijgesproken van het beramen van een bomaanslag.

Bedreigingen
De man moet wel 5 maanden de cel in voor de bedreigingen. Zo zou hij onder meer een vuurwapen, of iets dat daarop leek, tegen het hoofd van zijn ex hebben gezet en heeft hij een andere vrouw via Facebook bedreigd.

De man is inmiddels weer op vrije voeten. Hij heeft zijn straf al uitgezeten in voorarrest.