Volledig scherm
Bewoners van Regina Pacis krijgen een ijsje tegen de hitte.

Extra bouillon en 's nachts de ramen open

ARNHEM - Een hittegolf. Dat wordt puffen en zweten. En dus worden her en der voorzorgsmaatregelen genomen. Zo ook in verzorgingshuizen en scholen in Arnhem.

In de avond en nacht deuren en ramen open, computers zoveel mogelijk uit en natuurlijk een fris ijsje op z'n tijd. In de verpleeghuizen van zorgorganisatie Attent uit Rheden, met acht vestigingen in de regio Arnhem, zorgt de thermometer deze dagen voor extra alertheid bij de medewerkers.

Extra drinkrondes
Uitdroging van de bewoners is het grootste gevaar en dat gaan de rusthuizen tegen door extra limonade en bouillon te verstrekken. „We hebben vrijwilligers en mantelzorgers benaderd om extra drinkrondes te lopen", zegt een woordvoerder.

Te kostbaar
Verkoeling zoeken in het Arnhems openluchtzwembad Klarenbeek is er niet bij. Het bad ging op 2 september dicht. Beheerder Jan van Olmen moest gistermorgen ook telefonisch nogal wat mensen teleurstellen. Zij gingen er blindelings vanuit dat het zwembad bij deze temperaturen weer snel zou vollopen. "Natuurlijk was dat leuk geweest, maar dat is veel te kostbaar. Je komt voor een week bijna uit op 10.000 euro. Dat haal je er niet zomaar uit."

IJsjes
Scholen hebben nog geen hittewaarschuwing van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) ontvangen. Dat betekent dat de maatregelen vooralsnog beperkt blijven tot ijsjes uitdelen en het gebruik van schaduwplekken tijdens het buitenspelen en de gymlessen.

Kwetsbare kinderen
Scholengroep De Onderwijsspecialisten, aanbieder van speciaal onderwijs, heeft ouders van kwetsbare kinderen op verschillende scholen verzocht zelf een inschatting te maken of het verantwoord is dat hun zoon of dochter met de verwachte warmte naar school komt.

Op het Briant College is het een optie om lessen in de klaslokalen te vervangen door zwemmen. Op Lichtenbeek bedachten leraren gisteren spontaan waterspelletjes.

Terrasje
Eenmaal uit school of werk is een terrasje pakken voor veel mensen geen optie, bleek gisteren. „Het is té warm”, zegt Douwe van Gemert van Café Arnhem. Desondanks probeert hij het terrasbezoek iets aantrekkelijker te maken door gratis ijsjes uit te delen aan kinderen.

Waterverspilling
Veel water drinken, dat is eigenlijk het belangrijkst. Een waarschuwing voor waterverspilling doet waterbedrijf Vitens echter niet. „Dat doen we pas bij een hittegolf van acht dagen. Nu blijft het nog binnen de perken.”