Het lichaam van Mariska werd na twee weken gevonden door een team met speurhonden
Volledig scherm
Het lichaam van Mariska werd na twee weken gevonden door een team met speurhonden © ANP

Extra onderzoek in Pompekliniek na tbs-moord 'niet nodig'

NIJMEGEN - Hoewel er veel fout is gegaan rond tbs'er Johan die vorig jaar zijn nichtje Mariska Peters (21) verkrachtte en wurgde, is aanvullend onderzoek in de Nijmeegse tbs-instelling De Pompekliniek niet nodig. Dat stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

„Er zijn in de rechtszaak tegen deze verdachte geen feiten naar boven gekomen die we niet al kenden", aldus een woordvoerster. Kort na Johans arrestatie in de open afdeling van de kliniek zijn al wel de urinecontroles verscherpt. Die controles zijn bedoeld om te tbs'ers te testen op drugsgebruik.

Verbaasd
Tbs-deskundige en advocaat Jan Jesse Lieftink is verbaasd. „Wat er rond oom Johan gebeurd is lijkt me zó ernstig dat een veel uitgebreider onderzoek op zijn plaats is. Ik doel op zijn cokegebruik, de handel in drugs, de vervalste urinecontroles, het ongezien verlaten van de kliniek op de nacht van het misdrijf. Dit aanvullende onderzoek zou in mijn ogen moeten worden verricht door een onafhankelijk onderzoekscommissie vergelijkbaar met die van de zaak van Bart van U."

Boos
Oom Johan (52) werd woensdag door de rechtbank in Arnhem tot 20 jaar cel en opnieuw tbs met dwangverpleging veroordeeld. De nabestaanden zijn boos op de Pompekliniek. „Nota bene op verzoek van de kliniek kon oom Johan bij zijn familie resocialiseren", zegt familie-advocaat Bas Pernot. „Hoe kan het dat Johan weer drugs gebruikte, terwijl hij nog in de laatste fase van zijn tbs zat? En terwijl bekend was dat middelengebruik hem extra gevaarlijk maakt? De familie heeft de kliniek zes weken voor de moord nota bene telefonisch gewaarschuwd dat Johan weer aan de coke zat."

Pernot zal nog met de nabestaanden gaan overleggen over eventuele stappen.

Geen grove fouten
Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er na Johans aanhouding een zogenaamd toedrachtsonderzoek heeft plaatsgevonden. Dat is in opdracht van de Pompekliniek uitgevoerd onder leiding van een onafhankelijke voorzitter van buiten de kliniek. Er zouden, behoudens de urinecontroles, geen grove fouten aan het licht zijn gekomen.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van 6 mei, of in de online editie.