Volledig scherm
Dik 34.000 wandelaars van de Airborne Wandeltocht in 2015. © Gerard Burgers

Extra parkeerplaats geopend vanwege verkeerschaos rond Oosterbeek

OOSTERBEEK - Op last van de politie is er in allerijl een tweede parkeerplaats geopend voor de deelnemers van de 70ste Airborne Wandeltocht in Oosterbeek. Naast de parkeergelegenheid aan de noordkant van Oosterbeek is nu ook de parkeerplaats van Papendal in gebruik genomen.

Sinds de ochtend is het al dringen geblazen op de wegen rond Oosterbeek. Op de A12 ontstond al snel een file richting de centrale parkeerplaats. Het is dit jaar voor het eerst dat er met zo'n gecentraliseerde parkeergelegenheid gewerkt wordt.  Vorig jaar waren andere terreinen door de zware regenval onbruikbaar, voor de organisatie reden om voor deze 70ste editie één nieuw centraal terrein in te richten. Dit is in overleg met de politie en Rijkswaterstaat gebeurd.

Druk
Alles wijst erop dat het druk gaat worden op de wandeltocht in en om Oosterbeek. „De voorverkoop zit op het niveau dat we in 2014 hadden”, zegt woordvoerder Roger Beets. „Toen kwamen we uit op 34.000 deelnemers. Nu is het een jubileumeditie en de weersvooruitzichten zijn goed. Dat zorgt altijd voor meer inschrijvingen, ook op de dag zelf.” 

Het dorp zelf is sinds 06.30 uur zo goed als hermetisch afgesloten voor autoverkeer. Vanaf de centrale parkeerplaats, die aan de noordkant van Oosterbeek ligt, rijden pendelbussen op en neer. Op het terrein is plek voor 10.000 auto's.

Het is dringen geblazen op de wegen rond Oosterbeek. Door de grote toestroom van deelnemers en bezoekers van de 70ste editie van de Airbornewandeltocht staan er behoorlijke files richting de centrale parkeerplaats. Het is dit jaar voor het eerst dat er met zo'n gecentraliseerde parkeergelegenheid gewerkt wordt.

Volledig scherm
© Timo Bouman/Persbureau Heitink