Volledig scherm
Soms zijn ze er nog: jongeren bij een blaasorkest, zoals hier bij drum- en showfanfare H.M. van der Zandt in Velp. Maar niet vaak. © Gerard Burgers.

Fanfares regio Arnhem hebben het moeilijk

ARNHEM - Blaasorkesten in Arnhem en regio hebben het moeilijk. Ze slagen er niet goed in jonge leden te trekken. Daarom neemt het ledental van deze verenigingen af.

Jonge mensen hebben hun computer en hun mobiele telefoon. Ze hebben ook een reusachtige keuze in vrijetijdsbesteding. Anders dan vroeger zijn veel ouders geen lid van een muziekvereniging, waardoor 'de gewoonte' verdwijnt dat kinderen een instrument leren bespelen.

Mystique
Dat zijn redenen die de bestuursleden John van Alebaak en Peter Reinders van de Arnhemse Showband Mystique noemen voor de afnemende interesse van de jeugd. En dan heeft Mystique met een leerlingenklas bestaande uit tien leden nog niet eens te klagen.

Andere verenigingen hebben slechts een paar of helemaal geen leerlingen. Maar de orkesten geven de moed niet op. Nieuwe subsidiemogelijkheden van het rijk openen mogelijkheden voor muzieklessen door blazers op scholen; wie weet pikken de orkesten daar een graantje van mee.

Lees in de editie Arnhem en Veluwezoom van De Gelderlander van woensdag 28 september (en in de e-paper) een reportage over de blaasorkesten in de regio.