Volledig scherm
Gert-Jan Moed en Anita Kraaij bij de gerestaureerde fiets. © Franka Willems-Netten

​Fiets uit 1870 naar Nationaal Fietsmuseum in Nijmegen

VEGHEL/NIJMEGEN – Het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen heeft een fiets uit 1870 aan haar collectie toegevoegd. De oude fiets, een Vélocipède Tricycle Parisienne, wordt op het moment nog gerestaureerd. Daarvoor is onder meer de hulp ingeroepen van vlechtster Anita van Kraaij uit Veghel. Zij maakte een nieuwe zitting voor de fiets.

Anita van Kraaij ging voor de opdracht met plank, mal en wilgentenen aan de slag.

Enthousiast 
Voor Gert-Jan Moed, eigenaar van de fiets en het museum, was het een spannend moment toen de zitting af was. Hij reageerde meteen enthousiast: ”De zitting past. Perfect. Op de foto leek het wat hoog, maar nu ik hem zie, hij is perfect.” De vlechtster en de eigenaar van het fietsmuseum bekeken daarna samen het vlechtwerk dat provisorisch werd vastgezet op het onderstel. “Zo fragiel, heel dun en fijn”, stelt Moed.

Fragiel 
Ook de vlechtster zelf was meer dan tevreden. “Hoe fragieler en open het vlechtwerk moet worden, hoe lastiger het is om de twijgen te sturen. Om deze vlechtrand te leggen is goede kwaliteit vlechtmateriaal nodig. Als de staande staken breken wordt het geen mooi vlechtwerk. Ik ben er trots op. En leuk om voor deze uitzonderlijke opdracht te worden gevraagd.” Er zijn volgens Moed nog 15 van dit soort fietsen op de wereld. “Ik heb nog een kinderfiets met een originele zitting. Deze fiets heeft een slank model en had een fijne zitting nodig. De zitting wordt nog op kleur gemaakt en krijgt een kussentje.”

Enige fietsmuseum
​Zijn vader heeft de fiets 20 jaar geleden gekocht en hij is daarna in de voorraad terechtgekomen. “Vorig jaar kwam hij boven water. Deze fiets is zo mooi vormgegeven, dat hij dadelijk in het museum Velorama te zien is. Voor ons museum is het een mooie zomer. We krijgen veel bezoekers. We zijn goed voor 18.000 bezoekers per jaar”, stelt Moed. Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. De collectie bevat de grootste en belangrijkste fietscollectie ter wereld en is vooral gericht op de periode van vóór 1900.