Volledig scherm
© Marina Popova

Fietstocht 'Audrey Hepburn' smaakt naar meer

ARNHEM - De geslaagde fietstocht in Arnhem en omgeving rond de jeugdjaren van filmster Audrey Hepburn smaakt naar meer. Dat vinden de gidsen Jan van Kampen en Peter Palstring van de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen. Gisteren doorkruisten ze met een eerste gezelschap door Oosterbeek en Arnhem langs plekken waar telgen van de familie Van Heemstra gewoond hebben.

Audrey was een dochter van de Britse bankier Joseph Anthony Hepburn-Ruston en de Nederlandse barones Ella van Heemstra. Moeder Heemstra was op haar beurt een dochter van Aarnoud van Heemstra, burgemeester van Arnhem van 1910 tot 1920.

Sonsbeek
Van Kampen probeert bij elke plek onderweg feiten en fabels te scheiden. „Er zijn veel fabels over het leven van Audrey in omloop. Ze had echt geen slaapkamer op kasteel Zijpendaal." Op internet circuleert het verhaal dat Audrey als een koningin opgroeide. Van Kampen: „Dan valt de woning waar ze met haar moeder verbleef in Arnhem behoorlijk tegen. Een bovenhuis aan de Janssingel 8a." Van Kampen betreurt het dat de herinneringsplaquette daar is verdwenen. Hij wijst erop dat het borstbeeldje van Hepburn eigenlijk nabij die woning behoort te staan. Dit gaf echter zoveel gedoe dat het nu op het Burgemeestersplein staat nabij park Sonsbeek.

Fietstocht
Boswachter Peter Palstring broedt al op een tweede fietstocht rond het levenspad van Audrey Hepburn. Naoorlogse nazaten van de familie Van Heemstra hebben gisteren informatie uitgewisseld met de gidsen. Ze verkeerden in de veronderstelling dat het Geldersch Landschap fietsen klaar had staan voor alle deelnemers. „Een misverstand", lacht Palstring. „Je kunt ze in Oosterbeek ook niet bij het station huren." Ze konden uiteindelijk een fiets lenen bij mensen in Oosterbeek.