Volledig scherm
Bij knooppunt Bankhoef in Wijchen A326/A50 staat er bijna altijd file in de spits. © Ed van Alem

'File bij knooppunt A326 en A50 moet op Haagse agenda'

WIJCHEN - De drukte op knooppunt Bankhoef bij Wijchen – waar de snelweg A326 uitkomt op de A50 – kost geld en is slecht voor de regio. Hoog tijd om daar nu echt wat aan te doen, vindt de lokale politieke partij Kernachtig Wijchen.

Vooral nu de problemen bij het knooppunt even verderop bij Ewijk zijn opgelost. Door de aanleg van extra rijstroken stroomt het daar tegenwoordig een stuk beter door. Maar daardoor is het alleen maar drukker geworden bij de afslag Wijchen, stelt de partij.

Den Haag
Een oplossing komt er alleen als het in Den Haag hoog op de agenda belandt, dus moet de regio eensgezind naar de landelijke bestuurders stappen. „Voor ons is het extra belangrijk", zegt Martijn Verharen namens de Wijchense partij. "De A50 loopt vlak langs Hernen en Niftrik. Hoe drukker, des te meer overlast."

De partij wil onder meer spieken bij de succesvolle lobby rond maatregelen aan de A15 in de regio Tiel. „Zij hebben een subsidie gekregen van ongeveer 60.000 euro. Dat zouden wij ook kunnen gebruiken om nader onderzoek te laten doen en deskundig advies in te winnen."

Steun
Bij politici in de regio, in gemeenten als Oss, Nijmegen, Beuningen en Druten, hoopt de partij vervolgens steun te vinden. Bij de Wijchense collega's is die steun er volgens Verharen al.

Nieuw zijn de zorgen over het knooppunt niet. In 2014 werd al eens door Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland bekeken of er maatregelen nodig zijn. De conclusie was destijds dat de op- en afritten wel iets verbeterd kunnen worden, maar dat de wegbeheerders dit voorlopig niet gaan doen.

Extra asfalt hoeft volgens Verharen niet de enige oplossing te zijn. Forenzen uit de auto krijgen, kan evengoed helpen.