Volledig scherm
Op de loswal arriveren goederen uit de Amerikaanse stad Albany in Nijmegen, geschonken in het kader van de Marshallhulp. © Collectie Regionaal Archief

Film over Albany en Nijmegen na jaren zoeken terecht

NIJMEGEN - Ze is blij met de vondst van de film This is Nijmegen uit 1947, maar moet wel nog even wat uitpraten met de vinder. Ondertussen gaat Anja Adriaans verder met de zoektocht naar een ander vermist stukje geschiedenis: bladmuziek uit 1947.

Adriaans is járen op zoek geweest naar de film met unieke beelden van Nijmegen, kort na de Tweede Wereldoorlog. In de film staat de vriendschapsband tussen de stad en het Amerikaanse Albany centraal. Die plaats, gelegen tussen Boston en New York, zamelde destijds hulpgoederen in voor de deels verwoeste stad.

Amerikanist Adriaans is voorzitter van stichting Friendship Albany & Nijmegen. Ze reisde al 3  keer naar Albany in de hoop een spoor van de film te vinden.

Verbaasd
De film werd opgespoord door Ineke Martin van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, zo las Adriaans vorige week tot haar verbazing in de krant. "Ik had geregeld overleg met de stichting over die film. We waren gezamenlijk aan het zoeken." Inmiddels heeft ze 'm gezien. "Het is echt heel bijzonder."

Bladmuziek
Adriaans hoopt dat ook de bladmuziek opduikt die destijds speciaal voor de band tussen Nijmegen en Albany is gemaakt. "Het gaat om 2 marsen, een voor de burgemeester van Nijmegen en een voor die van Albany, gecomponeerd door de toenmalige dirigent van de politiekapel. Maar waar de muziek is gebleven, is net zo raadselachtig als de film."