Volledig scherm

Flink aantal boetes uitgedeeld bij controle langs A325

ARNHEM - Bij de grootschalige overheidscontrole langs de A325 zijn gisteren een groot aantal boetes uitgedeeld en heeft de belastingdienst in totaal 75.335 euro geïnd. Een bestuurder die met 178 kilometer per uur over de Gritdijk reed, moest zijn rijbewijs inleveren. Daarnaast zijn twee nog open staande boetes geïnd door de politie. Die waren samen goed voor 542 euro.

De controle werd van 14.00 tot 23.00 uur gehouden.

De politie controleerde, samen met de Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en de RDW steekproefsgewijs weggebruikers. Daarnaast werd de automatische kentekenregistratie (ANPR) ingezet.

Op de verzorgingsplaats leverde dit de volgende processen-verbaal op:

5x gordel 3x telefoon 6x PV snelheid hoogst 178 (hiervan is het rijbewijs ingevorderd) 2x rijden onder invloed van alcohol 1x niet kunnen tonen van het kentekenbewijs 1x niet kunnen tonen van het rijbewijs 5x gladde band 2x voor 3 gladde banden 1x rijden met een verlopen rijbewijs 1x trekhaak voor de kentekenplaat 1x geen verzekering 1x voor versleten remblokken 1x defect remlicht 1x ondeugdelijke wielophanging 1x rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs 1x doorgetrokken streep

Ook heeft de belastingdienst op 84 auto's beslag gelegd. 40 zijn er daadwerkelijk afgesleept.

File
Vanwege de controle ontstond er rond de spits een file van zo'n drie kilometer op de A325 ter hoogte van het Shell-tankstation. Niet door toedoen van de controle, zo laat een politiewoordvoerder weten. De VerkeersInformatieDienst (VID) is een andere mening toebedeeld. „Alles dat langs de weg gebeurt, vraagt aandacht. Ook een politiecontrole. De file mag dan niet bewust gecreeërd zijn. Hij stond er wel. En een file van drie kilometer vlak voor het tankstation, hebben wij nooit eerder waargenomen”, aldus de persvoorlichter van de VID.

Gevaar
„Overigens is een file per definitie een verkeersonveilige situatie”, laat de voorlichter weten. Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat bevestigt dit. „Wanneer de politie een controle houdt op een rijksweg, wordt dit altijd gemeld bij Rijkswaterstaat. Als wij signaleren dat de controle een negatief effect heeft op de doorstroming, dan vragen wij of deze opgeschort kan worden. Bij een flitscontrole wordt daar meestal gehoor aan gegeven. Wanneer er een uitgebreidere controle wordt gehouden, zoals gisteren, dan ligt het aan de situatie.”

Geen rijksweg
Eerder liet Rijkswaterstaat weten geen telefoontje gepleegd te hebben naar de politie. Dat bleek onjuist: hoewel de A325 geen rijksweg is, heeft de wegbeheerder na contact met de VID de politie tóch gevraagd de controle op te schorten omdat deze files veroorzaakten.